Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2007 11:08 - За етажната собственост- виртуално и реално.
Автор: etajna Категория: Други   
Прочетен: 134045 Коментари: 191 Гласове:
0



1.Тук ще публикувам  разни неща, полезни за мен, като управител на етажната собственост. Дневник, отчети, протоколи. Очертава се скучен блог.

2.Ще пиша за проблемите, които съществуват и чакат някакво решение. Ще се опитам да събера някакви линкове, които са полезни - законова база, строителни фирми, фирми за аварийни ремонти на ВИК, отоплителна инсталаци, електро... Фирми за хидро и топлоизолации...

3.Не всеки има време да се занимава с такива проблеми. И аз нямам - бих предпочел да си плащам, а някой да върши тази работа... професионално. Но явно  това все още го няма. 

4. Интересуват ме има ли начини за решаване на междусъседски проблеми, междусъседски войни.

           ...засега нямам големи очаквания...


маев



Тагове:   собственост,


Гласувай:
0



1. анонимен - Трудна задача, ще се опитам да подредя по важност
15.11.2007 15:52
Смело решение да станеш Управител на ЕС на днешно време. Поздрави! Това решение се взема само когато жизнената ти среда е сериозно увредена. Сиреч – стара панелка или блок.
Трудна задача, ще се опитам да подредя по важност

1. За управлението на ЕС е необходимо да има поне двама, по-добре трима навити и сговорчиви съседи, от тях поне един мъж. След това може да се започне с първото събрание за приемане на Правилник. Той се готви предварително и при обявяването на събранието се залепват съобщения на всяка врата на неуведомен или неподписал се на списъка с поканите собственик, за което се прави протокол, списъкът се прилага.
2. За събранието
2.1. Обявата – една седмица по-рано с ВПИСАН дневен ред.
2.2. Присъствието е ясно, обикновенно няма кворум. Тогава, по сегашния закон, един час по-късно събранието е законно и може да взема решения.
2.3. Правилникът е добре да бъде раздаден срещу подпис, на събранието да се предложи гласуване “ан-блок”, на екземляра от правилника се подписват всички присъстващи, прилагат се и бележките за упълномощаване.
2.4. Варианти за правилника има различни, най-добре един председател и един касиер, платени. Общо парите на двамата са средно за София така: на 80-100 апартамента една МРЗ. Добре е да се избере ревизор. Още по-добре е да се обяви сума за всяка ревизия и да се избира човек да я върши на 6 или три месеца.
3. За ремонтите. Съгласно Закона за собствеността ремонтите се заплащат пропорционално на идеалните части. Това означава още с приемането на Правилника да се състави и спъсък с ид. ч. Докато не е спаднал ентусиазмът –.
4. За неплащащите. Има съдебна процедура, тя винаги е успешна, защото изобщо не питат жертвата. След това частен съд. изпълнител и т.н. Можете да му натресете и всякакви разходи, направени по осъждането му, стига да ги приеме ОС. Отношенията с него – само със свидетели и за всеки разговор – протокол!
Има и други неща, за тях по-нататък.
Бате Серги
цитирай
2. etajna - Тенкю бате Серги!
16.11.2007 08:47
В общи линии съм спазил твоите препоръки, за общото събрание, на което се прие правилника - беше раздаден предварително - не срещу подпис. А също и съобщение за събранието с дневен ред. Правилникът е подписан от председателят на събранието и протоколчика, но в протокола е описано присъствието. В закона няма чак толкова тежки изисквания, сякаш.
ще трябва да го прегледам още веднъж.
При положение, че апартаментите ни са 18 е кофти да се говори за пари.

Ще изпитам радост, ако това което правя се пази. Важното е да не се отчайво човек.

цитирай
3. анонимен - Пак за Правилника и покрива
29.11.2007 14:26
Чудесно си се справил! Но не пречи да се прочете на следващо събрание протоколът и да се приеме. А след него да има списък за подписване. Вижда се, че имаш такт и подкрепа, но след една - две успешни акции ще има и опозиция. Имали сме тежък случай при започнат ремонт на покрива и демонтирана изолация: една кака от последния етаж ни даде на прокурор за самоупавство. Имаше опасност да запечатат всички подстъпи към покрива.....
Успех! Апропо, все още търся контакт с майстора на покривите Марио, ако още е актуално. Няма/не знам по-добър от него.
Бате Серги
цитирай
4. etajna - бат Серги вече има опозиция!
03.12.2007 09:11
Важното е здравите сили да се консолидират!!
цитирай
5. анонимен - Закон за управление на етажната собственост
07.01.2008 12:40
Тук е публикуван проектът на Закон за управление на етажната собственост

http://www.mrrb.government.bg/search.php

Как бихте коментирали факта, че с просто болшинство може да се вземе решение за "саниране", т.е. основен ремонт (чл. 52, ал. 1)? За информация: досегашният закон изискваше 100% съгласие. Аз мисля, че поне 75 % е минимум.
Бате Серги
цитирай
6. maev - бат Серги
09.01.2008 11:20
Аз съм противник на 100% съгласие. Защото това поставя всички в зависимост от един единствен човек.

Но не ме вълнува много какъв процент ще се приеме. толкова са малко законите, които се спазват и действат, че това за 50-те процента ми се вижда подробност.
цитирай
7. анонимен - относно касиера
09.02.2008 15:11
как и кой може да направи ревизия на предишния касер,кагато той отказва да предостави необходимите документи и се е установила злоупотреба с пари?
цитирай
8. анонимен - Ревизия на касата
10.03.2008 13:44
Ако касиерът шикалкави, можете да направите комисия и да му поискате отчет и документация. При отказ -> протокол ->Общо събрание -> решение за даване под съд за определената от комисията липса + разноски + глоба. Процедурата е тежка, но завършва с изп. лист.
Серги
цитирай
9. анонимен - бат Серги отново си безапелационен:)
31.03.2008 12:03
направо супер
цитирай
10. анонимен - касиер на етажна собственост. Има ли някакви права.
23.04.2008 18:36
Касиер съм на вход с 12 апартамента. Почти всеки месец ми се прави проверка на касата от комисия от двама членове и то по мое настояване. Въпреки всичко, с живущите в три апартамента съм във "война" - набеждават ме във всички възможни грехове. Водя касовата книга абсолютно стриктно с приложена документация в отделна папка и то така, че всичко да е достъпно във всеки момент за проверяващите. Имам ли право да ме считат и за управител на входа. мишо
цитирай
11. etajna - #10 щом са те избрали за касиер
29.05.2008 16:14
... значи си касиер, а не домоуправител. Имаш право да си направиш сметка на нтвое име и парите да внасяш там.

Но нямаш правата на домоуправител - то кой ли ги ползва - например да глобяваш живущите, ако правят боклук или вдигат шум.

като касиер плащаш разходите - ток, вода... текущи ремонти. Но не можеш на своя глава да правиш някакви съществени разходи. То и домоуправителя не може. Или да сключваш договори.
Такова положение не може да продължава дълго.

Обикновено в такива случаи съседите те подозират, че вземаш някакъв процент от Софийска вода, електроснабдяване или Топлофикация. Преди е имало такива комисионни...

Аз няколко пъти моля касиерката да ми даде отчет, за предишната година и да е ясно колко пари има в касата но... засега не се получава...
цитирай
12. анонимен - съобщение за събрание
16.06.2008 21:34
Здравейте!За пръв път ще организирам събрание на входа. Как трябва да оформя съобщението, за да не се изложа пред съседите...
цитирай
13. etajna - #12 предполагам че си виждал как.
23.06.2008 07:37
Съобщение
на ...... 2008г. от 19.00ч, ще се проведе Общо събрание на етажната собственост на бл.ХХ... жк...
при следния дневен ред:

1.
2.
3.

Председател на УС или Домоуправител...

Важното е съобщението да е поставено поне 1 седмица предварително. Или ако е решено срокът да друг, да бъде спазен този слок. Има такова изискване.

Другото, което е важно е съкооператорите да са наясно за какво ще се събират. А не примерно избор на някаква комисия да се прави в точка разни.

Обикновено съобщенията ги късат, особено ако вратата не се заключва. Аз пускам тези съобщения във всяка пощенска кутия. Но не го препоръчвам, не всеки може да го прави.
цитирай
14. анонимен - благодаря
25.06.2008 19:47
Сърдечно благодаря за съвета!!! Вече си мислех, че никой няма да ми обърне внимание.
цитирай
15. etajna - нямам много време да следя блога
07.07.2008 07:44
а и сега ми е доста напрегнато.
цитирай
16. анонимен - позволено време за извършване на ремонти
26.07.2008 15:38
Интересува ме има ли закон или наредба, които да регломентират позволените часове, в които да се извършват ремонтни дейности в жилищни сгради?
цитирай
17. etajna - #26 можеш да видиш в примерния правилник
29.07.2008 10:22
към ПУРНЕС - има линк в блогрола.

между 14.00-16.00 и от 22.00 до 8.00ч е прието да се пази тишина.
Цитирам по памет правилника - в часовете между 14.00-16.00 и от 22.00 до 8.00ч могат да се извършват дейности причиняващи по-голямо от обичайното ниво на шума, но само с разрешение на домоуправителя.

Особеното е че не са дадени нива на шума в децибели примерно, а е казано е използван израза "повече от обичайното".

Щото уличните кучета понякога доста стряскат, когато изведнъж им скимне да лаят масово и зверски.
А съседа с разбитото гърне(не сърце) на колата е много ранобуден и 100% те събужда безвъзвратно някъде към 5.30ч. Обаче на него какво можеш да му кажеш - той е от съседния вход и "дейността", която извършва е извън рамките на Етажната ти собственост. Все едно да правиш забележка на самолетите прелитащи над блока. Или на трамвая.

Но... забелязал съм че никой не се корка на бездомните кучета през нощта, нито на съседа с пробития аспух. Обаче ми направиха забележка, когато започнах да почиствам и то от другата страна на улицата. (би трябвало да е извън рамките на ЕС) Шумът от лопатата по асвалта събудил старата майка на съседа ми от първия етаж и тя повече не можала да мигне. Неговият глас беше много драматичен, и продължи да ме хока въпреки че започнах да се извинявам. Да не говорим че аз съм домоуправителя и би трябвало да мога да си "дам разрешение" да побачкам... защото свободното ми време не е чак толкова много, че да си правя сиеста.
цитирай
18. анонимен - касиер
01.10.2008 08:08
Може ли касиера да си подаде оставка, ако е обиден поради неправилни обвинения?Кой поема в този случай касата?
цитирай
19. etajna - всеки може да си подава оставка
01.10.2008 16:24
когато си поиска.

Друг е въпроса, дали тези обиди правят невъзможно да си върши работата.

Щото всеки който не иска да върши работа може да се обиди.
цитирай
20. анонимен - Кражбите на парно НЕ ИНТЕРЕСУВАТ закона?
12.11.2008 13:32
Кражбите на парно НЕ ИНТЕРЕСУВАТ закона?
Закони, наредби и "общи условия" обясняват как да си плащаме парното, как да се води топлинно счетоводство и т.н. Никъде обаче не пише, че фирмите с топлоразпределителите трябва да контролират радиаторите. Без пломби на холендрите на радиаторите всеки може да си метне радиатора на балкона и да си сложи такъв без топломер. Имало даже фирми, които правели тази услуга без да се източва инсталацията. Само че ако се пломбира, трябва и да се следи. По-лесно е да се вземат парите, без да се контролира. Имах "разговор" с ПМУ, която ще смени при нас "Електрон комерс". Най-нагло ми казаха, че ще пломбират, ако клиента поиска. Че кой крадец на парно ще поиска пломба? В такъв случай сме обречени да ни крадат съседи (или поне да си мислим, че крадат). Това означава лоши отношения в блока. Готов съм да започнем кампания за пломбирането. Приемам желаещи за активни действия: инж. Сергей Марков, Квартален съвет Дружба, ksdrouzbaМАЙМУНСКО_Аgmail.com.
БАТЕ СЕРГИ
цитирай
21. анонимен - саниране
14.11.2008 12:25
Съгл.чл.38,ал1 от Закона за собствеността"При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, ОБЩИ НА ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ са земята, върху която е постраена сградата, дворът,основите,ВЪНШНИТЕ СТЕНИ" и т.н.
Ако собственик на жилище, находящо се в жилищен блок, реши да изолира/санира/ външната стена/калкана/ на жилището си, какво следва:
1.необходимо ли е разрешение от Общото събрание?
2.редно ли е обитателите на средните жилища, да поемат част от стойността на реманта на общата стена?
3.след като извърши ремонта за който е платил със собствени средства и респ.притежава съответните документи, чия собственост остава направената изолация: негова или на всички обитатели на сградата?
4.ако направената изолация остава негова собственост, има ли право Общото събрание, без негово съгласие да отдава изолираната стена под наем?
цитирай
22. etajna - Бат Серги...
26.11.2008 14:56
При нас проблемът е че няколко от заможните имат дългове - 1000-3000лв. И разправят че били дали Топлофикацията на съд.

Иначе простите хорица си плащаме.
цитирай
23. etajna - #21
26.11.2008 15:07
това че си си санирал стената не я прави повече твоя и по-малко обща.

Един съсед изсипа камион чакъл в зелената площ пред блока. (от друг вход). Оказа се че вече смята мястото за свое и не дава на други да паркират върху чакъла МУ. Прегражда го със синджир дори.

Всеки може да ползва онзи член от ПУРНЕС, според който ОС няма право да отказва да заплаща пари за немонт на етажната собственост. Но все пак този член може да се използва недобросъвестно за източване на касата.

Смятам че санирането не е редно да става така както става. То трябва да се прави с предварително одобрен проект, да се одобри технологията, да се провери дали е направено качествено и че не са нанесени вреди на други части. Чак тогава човекът, да има претенции да му се поеме част от разходите.

Човек може да иска от Общото събрание да му поеме разходите за ток за асансьор, да му бъдат опростени дълговете към касата ... или просто да бъде подпомогнат финансово от касата. (има го в правилника)

цитирай
24. анонимен - саниране
27.11.2008 09:32
Съгласен съм с теб #21 . Но в нашия случай поемането на част от разходите от другите обитатели не е същественото. Проблемът е по-сериозен. Накратко:
Стената е разбита от висяща до преди месеци реклама;
Ремонта за възстановяването на калкана ще го извършим със собствени средства ние - "живеещите на калкана";
Общото събрание отказва да поеме дори част от разходите за този ремонт;
След ремонта /или едновременно/ ще санираме отново със собствени средства ние - "живеещите на калкана";
И след всичко това, рекламното табло ще бъде отново прикачено към ремонтираната и санирана стена!
Какво следва от тук нататък се досещате: отново ремонти, отново пари и т.н. И всичко това на нашия гръб и от нашия джоб!


цитирай
25. etajna - #24 звучи естествено
15.12.2008 08:01
да ви санират калкана за сметка на касата или на рекламодателя.
цитирай
26. анонимен - психично болен домоуправител
08.01.2009 21:52
Извинения за грешки, защото не съм българка.
Живея в блок от 10 години и са ме избрали за касиер. Аз съм в много добри отношения със всички съседи. Понеже един от съседите все ходи в ТЕХЕМ и все ми разправя колко работи върши. И при положение, че всичките са се отказали аз предложих него и о ужас!!!
След месец той на хората които имат дългове към Топлофикация самоволно и без предупреждение изключва тока, документите фалшифицира, като ми казва че подписва вместо всички, измисля и пише жалби на съседите, вчера сряза ток в мазето предполагайки, че хората там сложили хладилник(не е така проверих го лично), казва че може да мага пломбите без да забележи някой, кара се със всички и ужасно псува, има хората, които се страхуват от него от разправия физически. Лъже и аз какво да правя, не го искаме всички обаче и никой не ще да бъде домоуправител. Има ли начин да го махнем предварително. Мина само 2 месеца.
цитирай
27. etajna - #26 може по желание на 1/5 от собствениците
10.01.2009 16:04
... виж член 6 от ПУРНЕС - линк 7 от блогрола.
За да бъде законно трябва да се спазят изискванията - да се уведомят хората предварително, както е според правилника... но най-важното е да има друг реален кандидат.

Иначе може да се свика събрание на което да се снеме доверието от този човек. Но в срок от 2 седмици трябва да се избере друг. Пак в правилника има такива клаузи.

В зависимост от това с какво мнозинство приемате решения на ОС, трябва да се прецени дали събранието има кворум. Дали е взело решения които са валидни - с мнозинство. Всичко това да е протоколирано.

Инак за фалшифициране на документи и за самоуправство си има съд - всеки пострадал, може да го съди, за това че му е изключил тока в апартамента.


И най-добре да не се употребяват квалихикации като "психично болен", защото може да се приемат като лична обида, засягане на личното достойнство и ще се получи обратен ефект...
цитирай
28. анонимен - Може ли управитела да е и касиер и протоколчик
16.01.2009 21:17
При нас се водят събрания,обаче не се избира протоколчик нито водещ защото не искат.И затова си ги води и пише управитела на етажната собственост.Правилно ли е това
цитирай
29. etajna - #28 мисля че не е редно.
19.01.2009 08:16
Документите трябва да отговарят на някакви минимални изисквания. За да имат валидност евентуално пред съда.

Иначе съм виждал всякакви халваджийски тефтери, а домоуправителите преди мен изобщо не са правили протоколи от събранията. (не го вярвах, но дори от отчетноизборни събрания нямаше протоколи) Цялата им документация беше една книга в която записват събраните такси, нахвърлени касови бележки и фактури...

Тъй като наистина хората избягват, каквото и да е учестие, си водех записки от събранието, напечатвах протокола, а протоколчика го прочита, евентуално коригира и подписва. Един екземпляр остава при протоколчика. Протоколът трябва да е подписан от двама души - водещият на събранието(обикновено това е домоуправителя) и протоколчика.

При отчетно-изборни събрания е редно водещият да не е домоуправителя, или кандидат за домоуправител. В правилника това не е изрично указано.

Важно е да няма опасност от манипулации - манипулиране на събранието или на документите е еднакво вредно.
цитирай
30. анонимен - позволените часове за извършване на ремонти
17.02.2009 20:14
Може ли някои да ми каже къде може да се прочете този закон за позволените часове за извършване на ремонти в блокове.Благодаря !
цитирай
31. etajna - Трябва да се търси в сайта на Столичен общински
19.02.2009 08:04
съвет.
Или пък в сайта на столична община - sofia.bg.

Щото става въпрос за наредба на СОС, доколкото си сповням.
цитирай
32. tvelkov - Предложение
24.02.2009 21:41
Ако има желаещи, а виждам, че има достатъчно, мога да осигуря поле за обмен на такава важна за нас информация и да си направим сайт в полза на домоуправителите. От мен ще има полза, имам сървър, място и малко поназнайвам за тези неща.
Надявам се да съм от полза и с пожелание за приятна вечер,
Тодор Велков - домоуправител като Вас
цитирай
33. etajna - цветкон - идеята ти е добра.
25.02.2009 15:07
но един сайт иска доста поддръжка. Актуализация... Да се наблюдава да няма изцепки - някакъв контрол да няма порно и фашизъм.
Така че да не си вземеш беля на главата.

Аз вече де юре не съм домоуправетел, но не са избрали друг и се налага да се занимавам с домоуправителските неща.
И посещавам блога, защото веднъж съм го отворил - не върви да го закривам...

Надявам се повече да не се занимавам с домоуправителска дейност.
цитирай
34. анонимен - Как да си съберем парите
03.03.2009 10:58
Идеята ми за сайт е свързана единствено с по-лесното откриване на всички тези документи, които са публикувани тук.
От друга страна имам нужда от информация как да си взема дължимите пари от един комшия, които отказва категорично да ги плаща. Четох тук за Районен съд и подаване на документи там, но какви са тези документи и на кого се подават в този съд. Моля, ако някой има опит в това да го сподели.
Предварително Ви благодаря!
Тодор
цитирай
35. анонимен - провери
04.03.2009 15:12
не мога да си спомня къде го прочетох, но за да се оправиш с длъжниците трябва първо да отидеш при адвокат .изпраща се покана и ако няма успех някой казват , че се обръщат към Районния съд. за да не те объркам провери във форума на правните консултации
цитирай
36. анонимен - някой знае ли...?
04.03.2009 15:33
Не съм домоуправител( то такъв няма в нашия вход), а само касиер.трябваше да се направи нещо с нашия вход,защото беше в отвратително състояние и на никого не му пукаше.Свиках събрание и решихме да сложим врата и домофони.Успях да събера само половината от необходимата сума.Хората започнаха да мрънкат, че само те плащат(имаме си тримца-светата троица- които не плащат), а др-не .За да ги успокоя свиках събрание и решихме да сложим само вратата и по-късно домофоните,като уверих хората, че тези които не са платили няма да получат ключ. Тези тарикати могат ли да пуснат жалба срещу мен?




цитирай
37. etajna - #36 не ги допускаш до дома им.
04.03.2009 18:35
нямат морално право да се жалват, но ако нямат достъп просто ще си разбият вратата.
И никой няма да ти помогне да се справиш с това.

От друга страна входът и домоуправителя могат да бъдат глобени от общината, щото заключмането на вратите е задължително...

Въртим се в един омагьосан кръг.
цитирай
38. анонимен - протокол
05.03.2009 15:59
трябва ли протоколът да е нотариално заверен?
цитирай
39. анонимен - благодаря
05.03.2009 16:09
мда, наистина се въртим в един омагьосан кръг.Благодаря за отговора,но липсата на ключ и заковаването на другата врата доведе до успех."Светата троица"вече се раздели.Уникално-хора,които не са плащали никакви разходи решиха да платят. Остана да се справя само с един
цитирай
40. анонимен - помощ
05.03.2009 16:12
каква е тази книга за приходи и разходи и купува ли се
цитирай
41. etajna - #38 чак нотариално заверен ...
07.03.2009 21:34
...това дори не мога да си го представя.

#39 поздрав. Човек наистина трябва да има нерви, подход и тн.

#40 сам си я правиш - отваряш по една страница за всеки месец - описваш какви такси се събират, според решението на ОС. Изписваш апартаментите и фамилиите на обитателите - какви суми трябва да пратят и подпис на този който е платил.
Добре е да има картон във всеки апартамент, на който касиерът да се подпише, когато са му платили - така обитателят, ще има черно на бяло че е платил и ще може да си погледне до кога си е плащал.
Когато имам време ще сканирам нещо, щото са на Ексел и няма как да ги кача да се виждат и да се ползват пряко.
цитирай
42. анонимен - Етажна собственост-искам спокойствие!
10.03.2009 13:03
Баща ми живее в един панелен блок вече 30години. Сега съсобствениците от входа искат да дадат входното пространство под наем за заведение. Но то граничи със спалнята на баща ми. Какви са му правата да иска спокойствие в ужким собствения си дом? Може ли да спре даването на общата част от входа за даване под наем?
цитирай
43. tvelkov - @42
10.03.2009 13:42
Спокойствието зависи само от Вас. За всяко отклонение от установения ред се вика дежурен по районно управление, като след второ-трето се пристъпва към съставяне на акт.
За отказ от отдаване под наем само един глас не е достатъчен, налага се да се убедят повече собственици да гласуват 'срещу'.
цитирай
44. etajna - #42 прочети внимателно ПУРНЕС
11.03.2009 12:25
там има регламент за ползване на общите части. По памет мисля че ползването им не трябва да пречи на останалите и трябва да те да са съгласни.

Когато става дума за отдаване под наем е редно да има договор и в него да пише, права и задължения. Примерно да не се вдига шум, да не създава неудобства на живущите. Да не развива дейност забранена от закона.
цитирай
45. анонимен - ос
27.03.2009 22:17
Здравейте. При вас как стои въпроса с общите стаи, понеже при нас се ползват само от едно семейство, а другите съседи се сърдят. До сега не е правено общо събрание на входа. Нямаме домоуправител и мисля да свикам такова скоро тъй като аз само им събирам пари за сметките.
Извадила съм си си правилника за етажната собственост за да им го прочета, но незнам процедурата нататък. Моля ви някой да ме упъти какво точно трябва да направя?
цитирай
46. tvelkov - за ОС
27.03.2009 22:52
Ще се опитам да помогна, до колкото мога:
1. Най-напред е добре да раздадете предварително закона за собствеността на всички, които ще присъстват за да се запознаят, като да речем подчератете няколкото члена за етажната собственост.
2. Много е добре да си подготвите и проект за правилник, има го като част и от закона, така и в книжката за домоуправители, която дава общината.
3.Всички тези предварителни действия би следвало да водят към целите, които предполагам преследвате: някакво ниво на ред, за което се борите.
4. Проекто-правилника може и има смисъл да прочетете, като наблегнете на Вашите акценти и/или допълнения. Това съще е добре Вашите комшии да го зняат предварително за да бъдат подготвени.
5. Всичко това е редно и задължително да е част от дневния ред на събранието на собствениците

След това следват само прости неща, изказвания и гласуване.

С надежда да съм Ви бил в помощ,
Тодор
цитирай
47. анонимен - за заведение
28.03.2009 15:25
Мисля че що се отнася за заведението,г-н Tvelkov греши.За да има съществуващо заведение трябва да се прекатегоризира помещението,а това вече зависи изцяло от граничещите страни,един ако каже не НЕ,това е положението,
цитирай
48. tvelkov - @47 уточнение
29.03.2009 00:41
Добра да е вечерта Ви,
Аз не съм компетентен по отношение на въпроса с заведението и не съм споменал и дума за това. Включих се в темата ОС- общо събрание. Опитах се да покажа и изясня как се процедира, когато някой иска да направи събрание на собствениците в ЕС и да получи резултат с най-малко отклонение от конкретните цели на събранието.
Съжалявам, ако темата е била друга и съм се намесил в и без това чуждия блог. Исках да напиша и го сторих, че детайлите и темите за събранието се предлагат предварително за да могат всички да бъдат запознати какво ги очаква, да имат готиви решения и да остане само гласуването. Това е начинът да не се разводнява събранието с излишни дискусий.
С много уважение,
Тодор Велков
цитирай
49. анонимен - за Тодор
29.03.2009 17:55
Много ви благодаря за съвета. Дано да свърши работа,защото в нашия вход всеки чака някой друг да свърши работата вместо него.
цитирай
50. tvelkov - Съветите
29.03.2009 23:40
Добра вечер,
За съжаление, това не е проблем само на Вашия вход, това е повсеместен проблем. И 'гредата' не е другаде, а в напълно абдикиралата структура, която играе роля на държава в нашия случай. Плащаме данъци и получаваме нула, пресечена. Няма да продължавам в този ред. Не си струва. Има идея да си помагаме. а не да се лигавим и да се жалваме.
Шапка свалям на собственика на блога и нему обещах да направя сайт и ще го направя. Просто имам нужда от няколко души като него и/или Вас за да направим всички тези тъмни теми видими и явни. Само с повече яснота и споделяне на проблеми, решения и предизвикателства ще можем да живеем като нормални хора.
----------------------------------------------------------------------------
Сега само за да кажа нещо не толкова ново, но все пак много актуално. Днес разбиха вратата на комшийката ми под нас. Всичко се е случило около обяд, тя си е била у дома и са я обрали. Жена над 70 години!!!!!!!!!!!! Какво ли са взели?! Интересното, което искам да споделя е, че вратата на входа се затваря с автомат, винаги е затворена. Помолих полицията да разпита комшийте КОЙ е пуснал непознат/и по обяд да влезн-е/ат. Отговорът беше- това не е част от 'разследването'.
Та бъдете по-бдителни, настанаха сурови времена. Краде се много и без да се гледа от къде и какво.
А полицията, както знаем и си траем, и докато го правим, е само за парлама, че я има.
Поздрави,
Тодор
цитирай
51. анонимен - за Тодор
30.03.2009 16:43
В нашата община нямат такава книжка на домооуправителите. Казаха че работили още по стария правилник. Откъде мога да си я намеря.
цитирай
52. tvelkov - Книжката за домоуправители
31.03.2009 09:05
Добро утро,
Ще направя копие на моята и ще Ви изпратя в електронен вид, но няма да успея днес. Ще се постарая да е възможно най-скоро. Даже може да я оставя на собственика на блога да си я закачи, така ще е най-удобно за всички.
Само да Ви предупредя, не очаквайте чудеса. Това е книжка за встъпване в тази длъжност и независимо, че е доста тънка е и добре разводнена. Но все пак си струва човек да и хвърли едно око и да е запознат с основите на този вид занимания.
Цялата истина е в закона за собствеността, там ще намерите повечето интересуващи Ви неща, в книжката има някои процедурни истини за това кое как би трябвало да стане за да е легитимно.
Поздрави и хубав ден,
Тодор
цитирай
53. анонимен - за Тодор
31.03.2009 10:45
Благодаря ви предварително.
цитирай
54. tvelkov - Ето линк към наръчника
31.03.2009 13:50
http://www.flgr.bg/filesystem/4144.
Намира се тук, в наръчници, благодарение на собственика на блога. На него трябва да благодарим. Не съм сигурен дали линка ще работи, но можете да го намерите лесно. Има два варианта, книжката, за която Ви говорих е от 2006-та година. Можете да си я свалите.
Ако нямате Закона за собствеността, ще Ви го изпратя, имам го, а тук в блога не го виждам. Можете да ми пишете на tvelkov@mail.bg.
Поздрави,
Тодор
цитирай
55. анонимен - Благодаря. Аз се поразрових и си го ...
31.03.2009 13:53
Благодаря. Аз се поразрових и си го свалих.Сега го разглеждам.
цитирай
56. etajna - Т. Велков - благодаря ти!
31.03.2009 19:19
аз наистина нямам много време, да се грижа добре за блога.

Наръчника ми го беше изписал някой и съм го поставил в блогрола - горе вдясно.

цитирай
57. анонимен - Търся помощ
11.04.2009 19:05
Живея в малък град.В нашия вход има 7 апартамента.Предложихме да направим входна врата на самия вход която струва-600лв.На 7 апартамента се пада по 86лв.Но във входа има два апартамента с един и същи собственик.Заради това той трябва да заплати 172лв.за двете си жилища.Но на събранието започна да прави пазарлъци че повече от 100лв.няма да даде.Посъветвайте ме какво можем да направим.Или в крайна сметка ще плащаме за 6апартамента т.е. 7 ще е на промоция от другите 5 собственика.
цитирай
58. etajna - #57 важно е аргументирането.
13.04.2009 12:52
иначе, ако се подхожда по този начин - няма да дам повече от 100лв и това си е!
Тогава процедурата е - решение на Общото събрание, и при отказ да се изпълнява - на съд.

но е сложно.
При правене на входна врата различните хора са различно заинтересовани и някои нямат никакъв интерес - пенсионери, които в апартамента си нямат какво да пазят или пък роми и наематели. Живущите на първия етаж са заинтересовани повече, щото им влиза студ.

За съжаление всички спорове между съседи се решават много трудно. Общото събрание може да реши че човекът е беден и наистина ще му дойде много 160лв. Общото събрание може дори да освободи някой от плащане.

Но е редно да има някаква аргументация. Сумата за ремонти се заплаща по различни принципи:
- пропорционално на дяловото участие в кооперацията - площта на апартаментите и идеалните части.(според един колега, трябвало да има споразумение между съседите, за какви ремонти по каква система да се плаща - подписано от всички)
-пропорционално на броя на живущите - ако е за ремонт на асансьор например - се плаща според броя на живущите и тези от първите два етажа не плащат нищо.
... и така.
важното е да има някакви правила - от това е заинтересуван всеки съсед, а не - днес така ми отърва, утре инак...

едва ли съм ти помогнал, но като домоуправител съм доста вътре финансово - т.е. много неща плащам от джоба си, заради гратисчии...
цитирай
59. анонимен - Нов закон
07.05.2009 13:16
Вече имаме нов закон за етажната собственост, но май няма още правилник...В нашият блок също имаме проблем с една единствена собственичка - преди време друг съсед й плати ремонта на покрива (казвам плати, защото нещо далечно се родясват...онзи е на предпоследен етаж, а тази на първия), а сега категорично отказва да даде една сума от около 25-30 лв за подмяна на външната врата. Всички съседи са категорични, че няма да плащат вместо нея, а и тя не е редно да живее на гърба ни цял живот. Сега според новия закон 75% от собствениците могат да изгонят собственик, но дали би могло да стане само и защото не си плаща...тази мадама не е плащала чистач и осветление половин година, и отказва. Как да се справим с нея? Благодаря за съветите!
цитирай
60. etajna - #59 Драги анонимен приятелю!
14.05.2009 10:29
на първо време не си мисли за изгонване. Човек не може да се отърве от бездомните кучета пред блока си, камо ли от човек който не си плаща.

Изходът във вашия случай е парите да се вземат по съдебен ред.
Затова обаче е нужна изрядна документация - да има решения на ОС за всяка такса и всеки разход, протоколи подписани от протоколчик и председател.
Да има подписан протокол за дяловото участие на всеки от съкооператорите - когато апартаментите са с различна големина делът за общите ремонти и други трябва да е според тази големина. В новия закон дори го има. Но в правилника на входа трябва да е ясно описано кои разходи на какъв принцип се плащат - например разходите за чистач, за асансьор, за общото електричество, обикновено се плащат в зависимост от броя на живущите. първите два етажа не плащат за асансьор.

Когато става дума за входна врата, различните хора са различно заинтересовани. Някои нямат нищо ценно в дома си и не им пука. Други искат вратата да се задваря щото влиза студ.

Иначе съседите много лесно могат да бъдат категорични, защото за това не се налага да си мърдат гъзъ. Но когато ги викнеш на събрание да гласуват да вземат отношение, да решат- никакви ги няма или пък обръщат събранието на парламент!



Превърне ли се Общото събрание на Парламент никаква работа няма да се свърши!

цитирай
61. анонимен - домова книга
20.05.2009 14:25
Домовата книга от къде се взема? На мен ми връчиха една,която не е попълвана с години, а и вече няма къде да се пише-повечето листи са запълнени.Доколкото разбирам според новия закон всеки блок трябва да има домова книга.Това така ли е ?
цитирай
62. анонимен - идеални части?!
31.05.2009 21:13
според новия закон 1глас съответства на % от идеалните части,които притежава един апартамент.В моя нотариален акт пише ,че пр.:притежавам апартамент от 80кв м с мазе и 0.71% идеални части от етажната собственост и 0.71% право за застрояване.За да се направи ремонт трябва да имаме не по-малко от 67% от идеал.части на етажната собственост.Как ще достигнем тези % като моят апартамент еедин от най-големите и сме само 23 ап. във входа?по какъв начин се изчисляват тези % в случая някой може ли да ми каже?
цитирай
63. анонимен - течащ покрив
04.06.2009 15:16
Покривът ни тече,последен етаж сме но домоуправителя нехае,нямали хората пари,недавали,неискали изобщо не ги интересува че покривът тече,нали на него не му тече............Преди години сами си го правихме и сега пак чакат да си го направим сами!!!
цитирай
64. etajna - #61 -домовата книга отново е въведена
09.06.2009 07:46
- според новия Закон. Дори има 15-дневен срок за попълването й!

Аз също трябва да потърся - има книжарници в които продават фактури и други книги по търговския закон - може би там...

Не съм чувал да има издадена такава книга.
цитирай
65. etajna - #62- малко ще смятате...
09.06.2009 08:02
В един блок има апартаменти с различна големина.
Всеки апартамент носи глас пропорционален на площта му - а тя се смята, като към общата площ примерно 80м2 се прибави идеалната част от общите части, плюс площтта на мазето(тавана) и идеалните части от мазето(тавана).

Намира се каква част от РЗП (разгърната застроена площ) е това което си получил - и това е твоят глас!

РЗП, няма нищо общо с РЗС :). Пресмята се просто като се намери площтта на етажа - дължина х ширина - външните размери на блока, защото и стените влизат в тази площ.... и се умножи по броя на етажите.

По същия начин се получават РЗП на тавана и мазето.

Сборът от всички гласове трябва да е 100%.

Може да се сметне нужните 67% как се получават - какъв минимален брой представители трябва да има от различните по големина жилища... Математиката е някъде от 3-4 клас - просто тройно правило.
цитирай
66. etajna - #63 течащ покрив?!
09.06.2009 08:18
Писал съм за течащите покриви, защото това е важен момент в работата за всеки домоуправител.

http://etajna.blog.bg/drugi/2008/09/04/hidroizolaciia-na-pokriv-krai-ili-novo-nachalo.230223

Положих доста усилия за да стане ремонтът. Сега обаче имам усещането, че хората са се спотаили и чакат покрива пак да протече, за да почнат да ме оплюват.

Говоря им че един покрив иска грижи всяка година - да не се допускат алпинисти, кабелари и други... да не се монтират разни антени и да не се нарушава целостта на покритието.


Писал съм в някой от постовете, че проблемът кой да ремонтира покрива има различни решения - някъде се поема от всички живущи, на други места от тези на последния етаж. Софиянски беше предложил живущите да отдадат въздуха за надстрояване, срещу саниране - което включва и покрив.

Във всеки случай, смятам че последните етажи трябва да проявят по-голяма активност и съдействие. Дори може да заплатят по-голяма сума... Но това си е мое лично мнение ... Решава Общото събрание.

цитирай
67. анонимен - #65 благодаря за разясненията, но
21.06.2009 18:57
но просто трябваше да ми кажеш , че 1 глас съответства на РЗП.Разбирам от една дума:), но помогни още малко:това е за гласуване при събранията, а когато се изчисляват месечните вноски за ремонти ,те на базата на ид. части ли са или са същите % като при гласуването.
цитирай
68. etajna - #67 различно- поне при нас е различно...
22.06.2009 08:22
...защото така е решено на общото събрание.
Месечните вноски се състоят от различни компоненти. Вноските за асансьор, се изчисляват на човек, като първите два етажа не плащат. Вноските за ток вода почистване също са на човек. Все още не сме решили да се плаща и за кучетата.

За ремонтите - пр. ремонт на покрив, боядисване на стълбище се събира в зависимост от РЗП.
цитирай
69. анонимен - как тълкувате закона ...
03.07.2009 17:54
при отсъствие на собственик повече от месец той заплаща половината от сумата за месеца. ако семейството е дву-, тричленно... то се заплаща само за един или за всеки се плаща, но половината.как мислите?
цитирай
70. etajna - #96 - не ме бива за тълкувател.
07.07.2009 16:29
Когато нещо може да се тълкува по един начин, ще се намери, кой да го изтълкува и другояче. Т.е. както му отърва.

Ето едно преднамерено тълкуване на закона: "При отсъствие на собственик" - ок, аз отсъствам щото съм пуснал наематели - например 4 човека строители от Родопите. Тълкувам че ще плащам 1/2 такса щото съм ерген. И се възмущавам че домоуправителя ми иска да плащам такса, като за 4 човека.

Това е само пример за фриволно тълкуване. Понеже сме демокрация и има свобода на тълкуването, р'ишли!

В началото на годината се приема бюджетът на ЕС - например това че 3-4 души отсъстват не означава че чистачката ще получи по-малко за почистване. И таксата за поддържане на асансьора е една и съща. А прави проблем и иска да плаща 1/2 такса като за липса на 1 човек, а не три по 1/2 при тричленно семейство което липсва.

Нека все пак да имаме предвид и това, че дори да останат някакви средства, те ще отидат за нуждите на ЕС, няма някой да си ги прибере в джоба.

Нека не се издребнява до такава степен - отсътвал съм и за повече, но съм си плащал винаги пълната такса.

Едно от нещата които демотивират домоуправителя и касиера е такъв тип издребняване - то се прави нарочно за да демотивира, да създаде трудности. Винаги се прави от заможни хора, а не от бедни, за които 3 спестени лева на месец са много пара.



цитирай
71. анонимен - ремонт на покрива
11.07.2009 14:19
zdrawejte!
Prez 2008 godina naprawih remont na 1/2 ot pokriwa na bloka za sobstwena smetka. Zhiweq na posledniq etazh. Bloka e staro stroitelstwo - 1947 god. i e gredored. Ot godini ima problemi, goworeno e mnogokratno sys syedite, no te nehaqt. Nqma uchredeno obshto sybrsnie na bloka, nito domouprawitel. Predi da izwyrshim remonta goworihme sys sysedite za neobhodimostta ot remonta, che sme namerili firma, sumata za remonta. Pyrwonachalno se syglasiha, no wposledswtie zaqwiha, che nqmat pari i ne mogat da platqt. Taka prez mesec oktomwri 2008 god. izteglihme potrebitelski kredit w razmer na 5000 lw., s koito platihme za remonta na pokriwa. Mogali da si wyrna parite ot sysedite i kak?
цитирай
72. etajna - #трудна работа
14.07.2009 10:34
аз още не съм събрал парите за ремонт на покрива от всички съседи. Някои просто не искат да плащат - сумата беше по 150 лв на човек разсрочена за 6 месеца. Така беше решено на общото събрание - има протокол.

Ще ти е трудно без решение на общото събрание. Иначе някои използват един член от ПУРНЕС, според който ОС няма право да откаже разходи за ремонти на Етажната собственост. (неотложни ремонти, за които Общото събрание не се е произнесло)

Според мен е редно да се съберат собствениците(това е общото събрание на ЕС) да договорят помежду си кой какъв дял има - съответно какъв глас - това е в зависимост от големината на имота.

Могат да решат покрива да се ремонтира за сметка на собствениците от последния етаж - така както първия етаж не плаща за асансьор.

В няколко от постовете в този блог съм описал перипетиите, по които съм минал при ремонта на покрива - като домоуправител.

цитирай
73. анонимен - #ремонт на покрива
07.08.2009 14:51
Не съм съгласна с теб "етажна".Ровила съм се в много форуми и съм попадала на подобен случай мисля ,че беше в правен форум, но не съм сигурна-.да не се впускам в подробности.Ако #71 си пази фактурите с които е платил за покрива то той спокойно може да осъди съседите си ,че са го ощетили.#71 обърни се към адвокат-според мен ще спечелиш, а ако не искаш да се стига чак до там можеш да намекнеш на събранието ,че възнамеряваш да се обърнеш към съда, може някой да се постресне. В закона е казано, че разходите се заплащат от всички.Може да направиш компромис за събиране на сметките на малки части ако са пенсионери и нямат наистина възможност за големи вноски, но са длъжни всички да платят дори това да не е отбелязано в протокола, а много се съмнявам че имате такъв така ,че нито ти можеш да докажеш ,че те са се съгласили нито те, че са се отказали от ремонта.Успех:)
цитирай
74. анонимен - #72
07.08.2009 15:11
Пак не съм съгласна с теб етажна.Не може на събрание да се решава кой какво да плаща.По тази логика последния етаж ще поправя покрива, първия етаж ще поставя нови врати, а за какво ще заплащат другите етажи.Всички ремонти се заплащат от входа.Друг е въпроса дали можеш да ги убедиш
цитирай
75. tvelkov - Законът излезе и е в сила
07.08.2009 15:40
Здравейте,
Законът за Управление на ЕС е вече в сила от май месец. Там този казус е изчерпан напълно.
Ако някой желае - ще му го изпратя.
За съжаление не съм сигурен дали има сила със задна дата, по-скоро не, така, че остава да се ползва адвокат и в добрите традиций на тези ширини, всеки който е успял - просто да си трае - пари се е давало. Другите да си чешат пръстите по разни блогове :)
С уважение - Тодор Велков
цитирай
76. анонимен - #71 ремонт на покрива
07.08.2009 15:49
порових се малко във форумите ето ти един Laws BGтам можеш да зададеш въпрос към адвокат и е безплатно, а също можеш да използваш закона за собствеността чл.38 ако не се лъжа.Успех:)
цитирай
77. анонимен - Шумни съседи
26.08.2009 20:48
Здравейте, Наемател съм във жилищен блок. Но съседите от долния етаж постоянно слушат силна музика. На забележката ми отговориха че сега интервала от врвме не 14:00- 16:00 и 22:00- 08:00 часа.
Моля дайте съвет какво да правя, за да накарам съседите да не слушат музика със увеличени басове на уредбире си. Това са невъзпитани хора с които не можеш да се разбереш по човешки. До сега не съм се оплаквал на полицията, с надеждата че ще спрат и че ще мога да ги убедя да не правят така.

Моля за съвет. И какво смятате че ще предприеме полицията ако се оплача?

Благодаря предварително за съвета!
цитирай
78. tvelkov - Относно шумните съседи
26.08.2009 22:19
Добра да е вечерта Ви!
С цялото ми уважение към собственика на блога ще Ви отговоря аз.
1. Никак не е добра идеята да се пита за каквото и да е анонимно. Не звучи сериозно. Само съвет.
2. Всики тези въпроси е радно най-напред да отправите към домоуправителя като първа инстанция, която се грижи за реда и спокойствието в ЕС.
3. След това вече се предприемат различни мерки, в зависимост от действията или бездействието му.
4. Полиция можете да извикате, ако се нарушава обществения ред и домоуправителят не е взел мерки, които да прекратят нарушението.
Надявам се да съм бил ясен и в помощ.
Поздрави и спокойна вечер,
Тодор
цитирай
79. анонимен - За новата Книга на собствениците
16.09.2009 12:40
Здравейте.Тъй като от седмица съм домоуправител,а досега такъв е нямало, вече се сдобих и с новата книга.До тук добре,но трябва ли тази книга да бъде изведена,вписвана или регистрирана някъде.Какъв е реда.Благодаря предварително.
цитирай
80. анонимен - За новата книга
16.09.2009 13:13
Здравейте,
Вижте ЗУЕС /закона за упртавление на ЕС/, там са много от отговорите на Вашите въпроси, настоящи и следващи. Ако го нямате-може да го намерите в мрежата или да Ви го изпрат-я/им. Без него няма да можете да се оправите. Не, че са решени всички казуси, но повечето са избистрени. Има срок, в който трябва да се попълни и предаде за регистрация книгата - шест месеца. Като цяло, в комлекта, който се продава има и наръчник, в който всичко е обяснено по един доста странен начин, но нейсе. Може да се ориентира човек.

цитирай
81. анонимен - шумни съседи
05.10.2009 09:35
Когато някой от съседите пуска силна музика,правят събирания,говорят високо,смееят се и то след 23.00 часа се обаждате в полицията!От опит знам че друго не помага.Викате ги 3 пъти след което ако не се стреснат подавате жалба.Ако продължават витате полиция всеки път когато нарушават реда и ще им съставят актове.Само не се отказвайте аз лично заради 5-месечното си бебе съм обявила война на купонджиите в хода.
цитирай
82. анонимен - шумни съседи
05.10.2009 09:41
Ние например нямаме домоуправител затова когато вечер не ви оставят да спите си търсете правата!Не си мълчете защото злосторниците са нагли и си мислят че всичко им е позволено.Аз пазя тишина и искам и другите да се съобразяват че тук живеят хора.Петя
цитирай
83. анонимен - домашни животни
19.11.2009 16:20
Здравейте! Моля Ви за съвет, защото вече нямам нерви.Касиер съм на входа и се опитвам да спазвам наредбите.Започнах да таксувам кучетата, както е определено в закона - като за обитател, но собствениците на същите отказаха да ми платят.Събраха подписи от живущите, че не трябва да плащат и за кучетата.На базата на този списък спрях да ги таксувам, но наскоро се рових в наредбите за домашните любимци и в една статия се споменава, че управител, който не си изпълнява точно задълженията заплаща глоба до 500 лв. Е, аз не съм управител,то при нас няма такъв, но все пак аз изчислявам всичко.Какво трябва да направя в този случай?
цитирай
84. etajna - #83 - щом има подписи, има и отговорност...
23.11.2009 15:53
...все пак някаква отговорност има - в края на краищата това са пари за текущи разходи и живущите решават как да си разпределят тежестта.

Но кучетата трябва да са регистрирани, да имат изрядни документи, че са ваксинирани и обезпаразитени, че им е платена таксата...

Другото нещо е че кучетата трябва да се извеждат на разходка с намордници...

Все неща, които никой не спазва...:(
цитирай
85. анонимен - Примерен паравилник за вътрешния ред в етажната собственост
27.11.2009 15:48
Може ли да се промени Чл.33 от правилника който гласи:
Чл.33 Освобождават се от заплащане на консумативни разходи за общите части на сградата собствениците на магазини, офиси и други, когато за техните самостоятелни обекти е предвиден отделен вход за търговската дейност и зареждането със стока,който не съвпада с входа, предвиден за останалите собственици и обитатели на сградата.
Промяната е следната:
Чл.33 Консумативните разходи за общите части на сградата се заплащат и от собствениците на магазини, офиси и други, когато за техните самостоятелни обекти е предвиден отделен вход за търговската дейност и зареждането със стока, който не съвпада с входа, предвиден за останалите собственици и обитатели на сградата.
Така променен Чл.33 няма ли да противоречи на ЗУЕС - Чл.51(1) или ще бъде в тон с :§ 1 т.9 от допълнителните разпоредби на ЗУЕС - тоес това което консумираш това и плащаш - не минаваш през входа и не замърсяваш, не ползваш асансьора и съответно не плащаш
цитирай
86. анонимен - Koev - домашни животни
03.12.2009 09:02
анонимен написа:
Здравейте! Моля Ви за съвет, защото вече нямам нерви.Касиер съм на входа и се опитвам да спазвам наредбите.Започнах да таксувам кучетата, както е определено в закона - като за обитател, но собствениците на същите отказаха да ми платят.Събраха подписи от живущите, че не трябва да плащат и за кучетата.На базата на този списък спрях да ги таксувам, но наскоро се рових в наредбите за домашните любимци и в една статия се споменава, че управител, който не си изпълнява точно задълженията заплаща глоба до 500 лв. Е, аз не съм управител,то при нас няма такъв, но все пак аз изчислявам всичко.Какво трябва да направя в този случай?

Чл. 51 от закона за управление на етажната собственост -
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
Това е закона ясно иточно не подлежи на коментар !!
цитирай
87. анонимен - Да желая да си комуникираме нямаме време да се ровим по законите-а и никой не ни е обучавал--моля мейла ми е Iskri_59@abv.bg
12.12.2009 10:16
tvelkov написа:
Ако има желаещи, а виждам, че има достатъчно, мога да осигуря поле за обмен на такава важна за нас информация и да си направим сайт в полза на домоуправителите. От мен ще има полза, имам сървър, място и малко поназнайвам за тези неща.
Надявам се да съм от полза и с пожелание за приятна вечер,
Тодор Велков - домоуправител като Вас

цитирай
88. анонимен - Проблемите на Законът за етажната собственост започват
21.01.2010 14:52
/вижте какво намерих в нета и нека се замислим!

"Книгата на собствениците е в полза на ...чиновниците!
Първо: Ще ви хванат, че от години имате наематели и не сте си платил данъци върху наемите.
Второ: Ще ви хванат домашните любимци - кучета , котки, папагалчета...и за тях дали сте си платили данъците?
Трето и най-важно: Всички които са си усвоили балконите ТРЯБВА да ги добавят към квадратурата на апартаментите си, като това трябва да стане с издаването но нов нот.акт, както и да се преизчислят всички % от общите части на сградата, това пък се прави от експерт оценители.Вие всъщност си увеличавате жилищната площ и на 100% трябва да се добави квадратурата на всеки балкон т.е. плюс 10 кв.м минимум, а тези с по два балкона плюс 20 кв.м.
Да не говорим, че всички балкони от старото строителство преди 1991г. изопщо не са вписвани в нот.актове и са си ОБЩИ ЧАСТИ и до днес!
Сега дори и да не е направено усвояване те трябва да се впишат към нот.актове както съм посочил по-горе с тази разлика, че се вписват три четвърти от квадратурата на балкона.
А това увеличаване на квадратурата след включването на балконите пък ще доведе до вашия по-висок данък сгради и такса смет !
Сега разбирате ли колко ала-бала е това което се прави в момента и в полза на кого е! Разбирате ли, че никой от старите ЕС не може коректно да си напише кв.м и процентите от общите части.
Погледнете си нот.актове и ще разберете,че там липсват балконите изопщо, а тези които вече са ги усвоили и превърнали в кухни?
Нека уважаемите депутати от Парламента първо да решат въпроса с прехвърлянето на земята под блоковете на етажните собственици, после да се коригира ЗУЕС и се разбере как ще се узаконят усвоените балкони, как ще се добавят към общата площ и % на общите части как се променя!"
цитирай
89. etajna - #88
25.01.2010 08:57
Малко вероятно е да започнат да карат хората да си правят нови нотариални актове. Не смятам че това е било замислено.

Но квартирантите и кучетата трябва да се регистрират разбира се. И смятам че вече не минава номера с това че домовата книга била "комунистическа изгъзица" и нарушавала свободното движение на хора и животни....

Айде бе! Явно на някого така му отърва...

Реалните опасности са в обслужването на едрите собственици - тези които искат да притежават цели квартали и градове.
цитирай
90. анонимен - ДОМОУПРАВИТЕЛ - Домовата книга - в тоя вид пълна глупост
29.01.2010 16:52
ЗАЩО ПЪЛНА ГЛУПОСГ - Пример "Казвам се Петър Иванов Петров и съм квартирант - отивам при домоуправителя да ме запише в новоизмислената домова книга но тъй като съм бандюга обрал една банка и полицаите ме търсят КАЗВАМ НА ДОМОУПРАВИТЕЛЯ,ЧЕ СЕ КАЗВАМ не Петър Иванов Петров а ИВАН ГЕОРГИЕВ СТОЯНОВ и той ме записва под името ИВАН ГЕОРГИЕВ СТОЯНОВ тъй като той няма правомощия да ми иска личната карта и съответно неможе да установи КОЙ В ДЕЙСТВИТЕЛНО СЪМ АЗ Петър или Иван.Полицаите идват и вземат домовата книга и търсят Петър Иванов Петров бандита обрал банката и виждат,че по домова книга той не е квартирант в този да речем вход и отиват да го търсят на друго място и така ще се въртят заради една недомислица от нашите управници.
А в така наречената по горе домова книга - "комунистическа изгъзица" нещата не стояха по тоя начин.
ВСЕКИ КВАРТИРАНТ ПРЕДАВАШЕ НА ДОМОУПРАВИТЕЛЯ ПАСПОРТА СИ И ЗАЕДНО С ДОМОВАТА КНИГА ДОМОУПРАВИТЕЛЯ ОТИВАШЕ В РАЙОННОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МИЛИЦИЯТА И ТАМ ПРЕГЛЕЖДАХА ПАСПОРТА И СЪОТВЕТНО СЛАГАХА ПЕЧАТ В ПАСПОРТА И В ДОМОВАТА КНИГА - при това положение винаги Петър ще е регистриран като Петър А НЕ КАТО ИВАН.
Ако книгата е за преброяване на котките и кучетата - тогава се отказвам от гореизложеното!!!
ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАТЕ !!!
цитирай
91. анонимен - Безхаберието на един народ
10.02.2010 17:32
Много се радвам, че най-после намерих хора които все още са загрижени за общественото благо. Съдружник съм във фирма за саниране, и това за което пишете е особенно наболял проблем, понеже сам приел работата си като хоби и живот. Едва ли можете да си представите разочарованието ми след завращането ми от Румъния, когато държавата ни ми се стори, като ГЕТО оцеляло след гражданска война. Ще се радвам, ако мога да бъда полезен по въпроси свързани с техническата част.
цитирай
92. tvelkov - за безхаберието ...
10.02.2010 22:50
Добра да е вечерта Ви,
С най-голямо съжаление мога да споделя, че това не е мястото за жалване. Разбира се, с цялото ми уважение към съдателя на блога!
Жалко е, че не търсим начини да си помагаме, както и да изискваме от институцийте, на които плащаме за да съществуват, да ни дават инструменти, с които да можем да си вършим работата.
Вече съм предлагал, сега пак ще пиша за нещо конктретно, което може да е от полза за някой от нас. Имам подготвена бланка за Районен съд срещу некоректен платец от ЕС. Изготвена е от адвокат и може да я получи всеки, който има нужда от нея напълно безвъзмездно.
Друго, което мога да предложа е да помислим за конкретни проблеми, свързани със ЗУЕС, както беше описано по-рано и да намерим енергия за да ги адресираме към тези, които искат ( и ще го направят ) да ни глобят за нещо, от което ползата в този му вид е неясна, а и инструментите, с които разполагаме не са достатъчни за да го свършим.
Какво аз съм открил:
- блокът е стар, 13 входа по осем етажа, половината с по три апартамента на етаж. В нотариалния ми акт пише 0.469% от общата ЕС е моя. На общо събрание събрахме по-малко от 6% !!! Какво се установи? Просто ние не можем да направим общо събрание на входа. Събранието трябва да бъде на блока защото всички проценти за ЕС са спрямо ЕС на целия блок.
- имам комший, които не желаят да дават данни за домовата книга. Тук, като че ли има изход, ще ги дам на инспекторите от общината, аз нямам никакви права.
- имам в ЕС хора, които бяха хванати от фирмата, проверяваща топлоуредите, че са с свален радиатор, на който е инсталиран топломера. Тази фирма не пожела дори да застане като свидетел на събитието, квартален - също. Сега ще се отнеса и в Топлофикация. Но как да се преборя с подобно нещо, когато тези, които взимат заплати за това, отказват да участват по какъвто и да било начин?
Нека тук да събираме информация, която да е от полза за всички ни и да търсим работещи решения!
С пожелание за спокойна вечер на всички,
Тодор
цитирай
93. анонимен - Шумни съседи
14.03.2010 09:32
Здравейте на всички!Проблемът със шумните съседи при мен,вече године е налице.Купони до 03.30-04.00ч,обикновенно събота срещу неделя,но е имало случай и през седмицата.Вече незнам какво да я правя тази млада купонджийка.Дайте съвет.Ходих при домооуправителя,той казва-тя си плаща сметките редовно,но ще и кажа....,дали и е казал или не,ефект няма.Викнах полиция една нощ...,укроти се за не повече от месец.Говорил съм с нея,че не редно,че отдолу живеят хора.....,черви се като домат,извинява се и така до поредната купонно-алкохолна нощ.Разбирам млада е....и аз съм бил млад,напивал съм се,но защо вият като вълци тези хора,като се напият,незнам.....,явно се и дрогират,защото не може да си човек и да виеш по-добре от вълк....,та извън лиричното отклонение,пак ли да викам полиция или да ида в районното,да пускам жалба?Тъй като случаят е пресен,тази сутрин и звънях на вратата,но понятно не отвори.Довечера,прибирайки се от работа,отнова ще я притесня и ще и кажа,че за последен път съм и пред вратата по този проблем.Желая ви спокойна неделя!Павлов.
цитирай
94. tvelkov - за шумните комший
14.03.2010 13:17
Здравейте,
Като цяло полицията би следвало да свърши работа. Добре е да им се представите и да искате същото от тях. При следващо такова събитие им обяснявате за предишното посещение и това би трябвало да е достъчно.
А като законова основа е редно Управителят на ЕС да се занимава с това, т.е той да извика органите на реда, в случай, че има нарушение на правилника за вътрешния ред в ЕС. Това разбира се , ако имате такъв, но по ЗУЕС сте длъжни да го имате и това е задължение на Управителя, което пък Комисията следи той да свърши.
Дано помогам с това.
Поздрави и приятен ден,
Тодор
цитирай
95. анонимен - Шумните съседи
14.03.2010 16:09
Тодоре,благодаря ви за напътствията,ще ги имам в предвид,защото съм решил да стигна този път до логичният развой на нещата,а именно да се престане с тези....,незнам как да ги нареча....,може би свинщини.Ще пиша как са се развили нещата,защото съм сигурен,че има много потърпевши от подобен род тероризъм(май,тази е по-верната дума).Павлов.
цитирай
96. tvelkov - Шумните съседи
14.03.2010 19:22
Добра да е вечерта Ви,
Ами много е важно да имате следа и записи какво се е случвало, кога и кой е идвал на сигнала. Тогава никой не може да обори твърдението, че е регулярно и следват други мерки. Това важи и за комшийте Ви, добре е да имате фактите записани-кога е имало 'веселба', до колко часа са Ви мъчили и т.н. Изнасяте го на събранието заедно с другите факти, кога сте говорили с Управителя и контролния съвет, кога е идвала полиция.....
Хубава и спокойна вечер,
Тодор
цитирай
97. анонимен - Здравейте
21.03.2010 20:06
Искам да ви опиша ситуацията и да ви помоля за съвет как да действам.
Живея под наем в една стара триетажна кооперация. Така наречената домооправителка е възрастна жена (както и повечето ми съседи) и няма възможност и желание да се занимава с каквото и да било. За година и 2 месеца (от както сме тук) никой нищо не е казал за събиране на такси за общи помещения....аснасьор няма, а и чистачка не се вика. На входа има залепена бележка, която гласи, че на определено число от месеца всеки от живущите трябва да почисти стълбите. Аз редовно съм спазвала този график за почистване, дори и след като разбрах лично от домооправителката, че никой друг не го спазва.
До тук исках само да опиша ситуацията, но основния ми проблем са съседите над нас. От около 3 месеца от, както са се нанесли не съм имала една спокойна нощт... Или ще слушат музика цяла нощт, или ще скачат и ще събарят предмети, или кучето им ще бяга и ще събаря предмети и това е денонощтно.
Преди 2 месеца се оплакахме на техния немодател, той отиде и написа жалба в полицията, но с това нищо не приключи. Сега се побъркват да вдигат шум през разрешените часове, а кучето по цяла нощт препуска и блъска, и събаря...
Правили сме опитида говорим с тях, но не отварят вратата....отвътре само псувни...

Често ми се налага да работя и уча до късно през нощтта, дни наред. Времето ми за почивка и сън е малко и когато немога да го ползвам, това направо е убийствено.

Много се зардвах не блога ви и ще се радвам ако можете да ми дадете съвет какво бих могла да направя.

А и какво следва от това, че наемодателя им е подал жалба срещу тях... Те търпят ли някакво наказание...
цитирай
98. анонимен - #97
08.04.2010 12:53
това,което можеш да направиш е да подаваш жалби–ако трябва няколко– в полицията. Все някога и на тях ще им омръзне и ще вземат някакви мерки. просто трябва да си настоятелна. Да , при жалби , първо се предупреждават съответните хора, в последствие при нова жалба се налага глоба. Успех, не се отказвай.
цитирай
99. анонимен - #92
08.04.2010 12:58
Г-н Велков, прочетох, че сте се обърнали към адвокат, що се отнася до некоректните платци. Имам същия проблем и се интересувам дали стигнахте до съда, дълга ли е процедурата или с 1-2 заседания се приключва въпроса.
цитирай
100. tvelkov - за #92
08.04.2010 17:07
Здравейте,
Ние не стигнахме до съд, комшията се вразуми и започна да плаща, когато видя подготвения плик с документи.
В съседния вход имаха това щастие, от там знам, че делото е от 'бързите'. Ако имате всички необходими документи дори не се явявате Вие в съда, само нарушителя бива призоваван за да дава обяснения. Не зная колко време отнема, там пък се стигна до отказ от иск, започнало плащане и хората решили да си спасят отношенията , до колкото могат.
Надявам се това да е от помощ,
с пожелание за успешен ден,
Тодор
цитирай
101. анонимен - #100
13.04.2010 16:16
Благодаря Ви за информацията. А какви документи сте подготвили?Извинявам се,че Ви занимавам, но съм притеснена от гледна точка на това дали имам необходимото, за да ги съдя тези хора.Когато започнах не знаех нищо и с течение на времето малко по малко се ръководих от правилника, т.е. като започнахме да събираме парите -бе решено на събранието да се плаща на врата, защото така било навсякъде, което не е било правилно, но все пак е решение на всички.Другата ми грешка е , че не съм водила протоколи тогава, но мога да покажа списъците, с които съм събирала парите и да докажа , че тези хора не са ми плащали. Дали това ще е достатъчно?Благодаря предварително.
цитирай
102. анонимен - за 100
14.04.2010 19:22
Здравейте,
Пишете ми на пощата - tvelkov(at)mail.bg, заместете (ат) с кльомба. Ще Ви изпратя жалбата от адвоката, там са описани всички нужни докумети. Сега не ми е под ръка.
Само за информация, ако нямате нужните документи - нямате шанс за каквито и да било действия.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И още една важна информация: на 18-ти април от 18:00 в читалището на ж.к. Дървеница ще има среща с представители на общината и адвокат по въпросите на ЗУЕС. Който има интерес- входът е свободен!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
С пожелание за приятна вечер,
Тодор
цитирай
103. анонимен - За домовата книга
19.04.2010 14:09
Здравейте.Искам да попитам някой,който е попълвал домова книга-в графата за брой стаи,как се попълва.Тоест,ако имаме двустаен апартамент с кухня-три стаи ли пишем?Благодаря ви предварително
цитирай
104. анонимен - Домовата книга се попълва съгласно ...
29.04.2010 13:47
Домовата книга се попълва съгласно нотариалният акт - там пише колко стаи е жилището, колко е площта му и колко е дялът от общите части.
Аз искам да попитам как, къде и по какъв начин може да се кандидатства за пари от еврофондове без да има регистрирано сдружение на собствениците, но все пак да спечелим някой и друг лев за реконструкция на жил. сграда и за разни други дейности.
Много ще съм благодарна на някой ако е действал да сподели. До сега съм стигнала все до програми, за които Общината трябва да кандидатства и евентуално след това ние да кандидатстваме пред нея, за да ни отпусне някой и друг лев. Сигурно има някъде вратички...
цитирай
105. анонимен - za domovite knigi
30.04.2010 18:38
аз се интерисувам за тези нови разпоредби свързани със създаването на домови книги и принудително избиране на домуоправител и тн. щяло да следват глоби ако не може да се избере дом--съвет мисля че това не е правилно каде мога да се жалвам
цитирай
106. анонимен - Какво те притесняват домовите к...
01.05.2010 09:16
Какво те притесняват домовите книги и от какво ще се жалиш? Ще се жалиш от това, че със закон се опитват да въведат някакъв ред в този кошер, наречен жилищен блок? Все ми се струва, че ако някой не иска да живее сред хора, да се съобразява с тях и да спазва някакви норми да иде на палатка в полето или пък някъде в гората, да си живее сам и да не го бърка нищо...
цитирай
107. анонимен - Искам да попитам
29.05.2010 20:43
Ако не съм собственик на апартамента в който живея, тъй като е закупен от моя съпрук преди нашия брак имам ли право да стана домоуправител?
цитирай
108. анонимен - Ако не съм собственик на апартам...
29.06.2010 13:03
анонимен написа:
Ако не съм собственик на апартамента в който живея, тъй като е закупен от моя съпрук преди нашия брак имам ли право да стана домоуправител?

цитирай
109. анонимен - етажната собственост
30.06.2010 09:04
Здравейте колеги касиери ,моля да ми кажете как да си направя ревизия на касата ,защото не знам точно и ясно какво трябва да направя !
цитирай
110. анонимен - #109касиер
30.06.2010 20:11
ревизия на касата се прави от друг човек, не от касиера.Ако имате контрольор, то той извършва това.
цитирай
111. анонимен - #107
30.06.2010 23:21
независимо, че не сте собственик на жилището можете да станете домоуправител, стига да го желаете

#109 в книгата за приходи и разходи всеки месец се записват какви разходи са направени и за какво-събираш ги , после събираш и приходите(от всяко семейство е събрана оределена сума) и така от приходите вадиш разходите и сумата , която остава ви е общия приход,който се записва за следващия месец пак в графа приходи. и така като се посъберат малко парички си решавате за какво да ги използвате.надявам се ,че сте ме разбрали и дано да съм ви била от полза:)
цитирай
112. анонимен - асансьор
01.07.2010 21:06
при ремонт на асансьора как се събират парите- спрямо идеалните части или на човек
цитирай
113. анонимен - За "консумативните разходи""
13.07.2010 01:30
Здравейте, може ли някой да ми каже има ли нормативно определена горна граница на събираните пари за "консумативни разходи". Да се поясня защо питам. В нашата ЕС общото събрание е решило да събира пари които са около 2 пъти повече от разходите за чистачка и ток. Оставащите пари не могат да се разходват за почти нищо друго освен много дребни ремонти или консумативи - тъй като за всякакъв по-голям разход се изисква той да се прави според собствеността а не според броя на обитателите+собствениците както е за консумативните разходи. И така постоянно остават едни големи суми в касата които за нищо не могат да се ползват. Мога ли да се позова на някаква норма за горна граница на събираните пари при вземането на решението на ЕС. Например в ЗУЕС пише, че се събират пари за консумативните разходи - може да се разбира - точно колкото за консуматините разходи и не повече.
цитирай
114. анонимен - За "чистачката"
13.07.2010 01:41
Консумативните разходи за почистване на входа ЗУЕС е определил да се поделят спрямо собствениците+обитателите на друго основание. Но във всички познати на мен случаи цената за почиставане е фиксирана за дадената ЕС и по никакъв начин не зависи от обитателите й. Цената не става по-малка лятото когато някаква част от обитателите са за дълго по вилите си и не става по-голяма от това че някой си гледа кучета. От къде на къде тогава законодателя е определил тази сума да се дели според обитателите а не според идеалните части на собствеността?
Аналогично и за тока (нямаме асансьор) - само осветление във входа. Тук изглежда нормално да се плаща на обитател. Да ама не. Зимно време имаме за почистване в някой дни сняг а прилежащата за чистене площ е много голяма+тротоара на улицата. За това се ползва електрическа машина за чистене. 5 кВ мотор. Едно чистене е около 2-3 часа. Да се наложи 5 дни в месеца - това са повече пари от колкото изобрщо се плаща иначе за осветление. Само че, чистенето на сняг е задължение според собствеността. Защо закодателя не е помислил за това.
цитирай
115. анонимен - kak se popylva kniga na sobstvenicite
23.08.2010 16:55
zdraveite!nqkoi znae li kak to4no se popalva knigata za sobstvenici ili po nashemu domova kniga!i koi to4no q popalva az domoopravitela ili jivushtite vav vhoda!predvaritelno blagodarq ako vie po lesno moje da mi pishete na skype d_petko23 ili na denica_vurbanova@abv.bg
цитирай
116. анонимен - График за снегопочистване
10.11.2010 16:53
Някой има ли опит в това - Разлепиха във Варна от общината задължаващи домоуправителите заповеди да направят график за снегопочистване. Поне примерен да бяха дали. А възрастните хора, ако се паднат в някоя виелица, как ще стане работата. Жива формалност.
цитирай
117. анонимен - График за снегопочистване
10.11.2010 16:55
анонимен написа:
Някой има ли опит в това - Разлепиха във Варна от общината задължаващи домоуправителите заповеди да направят график за снегопочистване. Поне примерен да бяха дали. А възрастните хора, ако се паднат в някоя виелица, как ще стане работата. Жива формалност.

И знае ли човек кога ще има сняг, няма период на графика, нищо, май дейност само имитираме
цитирай
118. анонимен - Проблем с касиер
06.12.2010 13:52
Здравейте,домоуправител съм от 1.5г,регистрирани сме по новия закон като"Общо събрание на собствениците".Касиерката си харчи пари непрекъснато за какво ли не без да ми иска разрешението .Не съм подписала нито един разход,сключва си договори и сменява катинари-просто все едно е и домоуправител.Когато я питам тя казва че е искала разрешение от контролния съвет ,а на тях казва,че е искала разрешение от мен.Ходи и прави клюки и интриги по входа.Моля,дайте съвет към кой да се обърна -мога ли да я дам на прокурор за самоуправство и каква е процедурата?
цитирай
119. maev - 116 117 график за снегопочистване
30.12.2010 11:05
Във входа в който живея, графикът за снегопочистване е направен, като апартаментите се редуват да чистят по 2 дни. Напр: 2 дни ап.1, следващите 2 ап.2 и като се изредят, се започва отново. Графикът е разпечатан на принтер и поставен на няколко места. Така всеки апартамент си знае кога му се пада да чисти.

Възрастните хора.
Нека помолят някого да свърши тази работа - децата си или някой съсед. Не е сложно. (аз не съм отказвал) Проблемът е в комуникацията.
Например бай Димитър редовно ми звънкаше да му поправя нещо по електриките, да му сменя крушка, да му пробия дупка, да му оправя бравата.Веднъж ме викна че не му бачка телефона - наложи се да се обадя на техници от БТК да ги изчакам за да им обясня и т.н... отиде ми половин ден. А Бай Димитър винаги подчертаваше, че можел да викне и зет си, но той бил много зает човек - бачкал много и получавал цели 800лв заплата!!!

Моето предложение е да се отнасяме с уважение към възрастните хора, но да си даваме сметка, че те често използват умело възрастта си за да минат метър.
цитирай
120. анонимен - шумни съседи
05.01.2011 10:18
помоощ.всеки ден от обяд 13.30 ч. с прекъсвания от по двадесетина мин. до към 24 ч -1-2ч.съседи под нас блъскат с озв.уредби хард рок маанета и подобни.започва синът вкупом със сестрите си ,вечер завършват с нашмокалия се техен родител.наематели са.ромско потекло.повечето от входа са пенсионери .никой не смее да се обади ,като знаят пиянските изпълнения на бащата.у дома има болна отсърд.недостатъчносст хипертония минеров синдром.стига се до припадан.над нас има човек -тежка инвалидност и жена му ,която скоро получи лек инсулт безпомощни сме какво би ни помогнало...
цитирай
121. анонимен - шумни съседи
05.01.2011 10:22
помоощ.всеки ден от обяд 13.30 ч. с прекъсвания от по двадесетина мин. до към 24 ч -1-2ч.съседи под нас блъскат с озв.уредби хард рок маанета и подобни.започва синът вкупом със сестрите си ,вечер завършват с нашмокалия се техен родител.наематели са.ромско потекло.повечето от входа са пенсионери .никой не смее да се обади ,като знаят пиянските изпълнения на бащата.у дома има болна отсърд.недостатъчносст хипертония минеров синдром.стига се до припадан.над нас има човек -тежка инвалидност и жена му ,която скоро получи лек инсулт безпомощни сме какво би ни помогнало...
цитирай
122. анонимен - общият разход от вода в блока е огромен
16.02.2011 22:17
Имам голям проблем! 1000м3 вода на тримесечие разлика между отчета на приходния водомер и отчетите на отделните имоти. В блока има и 8 магазина които не искат да ни покажат последните си платени фактури. В блока няма течове в общите части. Домоуправителят следи всеки ден състоянието на тръбите, отчита и водомера. Влизането за отчет на водомери с отчетника на Софийска вода ще ни покаже кои са редовните , а останалите подават самоотчети и явно много се краде. Как да се справиме в тази ситуация? В блока има 96 имота.
цитирай
123. анонимен - Здравствуйте юзеры etajna.blog.bg
05.07.2011 22:00
Я только что убил свою мать. Если есть рай, она уже направляется туда. Если рая нет, она все же избавилась от своих бед и забот. Я люблю свою мать всем моим сердцем.
<a href=http://domashnee.org/gay/>гей секс</a>
цитирай
124. анонимен - Здравствуйте обитатели etajna.blog.bg
05.07.2011 23:37
— А ведь, собственно говоря, стыдно ходить по земле и почти ничего не знать о ней. Даже нескольких названий цветов.— Не расстраивайся — гораздо более позорно, что мы вообще не знаем, зачем околачиваемся на земле. И тут несколько лишних названий ничего не изменят.
найдено <a href=http://erokarta.ru/>по ссылке</a>
цитирай
125. анонимен - не секрет, отчего интим услуги непременно надобны с целью всех окружений жителей
11.07.2011 23:20
Добрый день


Ни тайна, что <a href=http://www.biodosug.ru>сайты знакомства</a> попросту надобны с целью любого слоев жителей. тем временем разумеется, зачем, к примеру, в Нидерландах проституция в обществе/ окружении специализация сейчас изрядно долгое время является легитимированной .<a href=http://www.biodosug.ru>элитные девочки москвы</a> же занимаются нелегитимно, и их например «работодатели» зачастую несут уголовную поруку из-за личные деяния. В настоящий пору, кстати, для того, с целью угодить во всем абонементам, ассортимент на рынке плотских сервисов оказывается еще просторнее: за исключением типовых разновидностей, желающим могут составлять порекомендованные и не знавшую мужчины, и педика, и даже <a href=http://www.biodosug.ru/devochki/statya-1>индивидуалки</a>.


С уважением ваш друг Глеб
цитирай
126. анонимен - через бешеный распорядок я остался без хороших отношений с девчонкой
12.07.2011 23:07
Приветствую всех


Из-за ненормальный расписание я потерял хороших взаимоотношения с барышней и остался целиком сам по себе. В процессе такового образа жизни нетрудно неисполнимо организовать семейством и приходится приходить в безлюдные стены. то есть, придя, жилище обнаружил рядом дверей буклеты, в некоторых имелось начеркано: <a href=http://www.dosugledi.ru>трансы москвы</a>, все виды массажа, <a href=http://www.dosugledi.ru/girls/elitnie-devushki>секс знакомства</a>, несколько номерочков телефонов и дополнительный буклет, в котором находилсяеще один приложение ради любящих экспериментировать <a href=http://www.dosugledi.ru>элитные проститутки москвы</a>. мимоходом, вот в частности сии брошюры мне поспособствовали отыскать немного славных девочек, ради удовлетворения активного свободного времени.


С уважением ваш друг Ефим
цитирай
127. анонимен - Здравствуйте пользователи etajna.blog.bg
15.07.2011 04:29
Вот уже третий раз я пишу вам о том, что люблю вас. Берегитесь, как бы в четвертый раз я не написала, что я вас ненавижу.
Найдено <a href=http://videosuka.com>по ссылке</a>
цитирай
128. анонимен - Добрый день! пользователи etajna.blog.bg
16.07.2011 18:25
В демократии честный политик может быть терпим, только если он очень глуп. Ибо лишь очень глупый человек может искренне разделять предрассудки большей половины нации
Взято с <a href=http://xxxrutube.com>источника</a>
цитирай
129. анонимен - Дизайн для Вашей квартиры
16.07.2011 21:41
Дизайн группа придумает и реализует дизайн проект для Вашего офиса, дома квартиры в Санкт-Петербуге.
интерьер маленькой ванной комнаты: http://www.lestnitsa-art.ru
цитирай
130. анонимен - Про животных
18.07.2011 09:27
У парикмахера был попугай-матершинник. И повадился в парикмахерскую мент ходить, попугай его видит и орет: ты мусор ебаный, гандон, пидарас. А мент за попугая с парикмахера то полтинник то сотню штрафа имеет. Задолбался парикмахер пошел топить попугая в реке да по дороге попа встретил. Батюшка ему в чем проблема сын мой. Тот рассказывает. Батюшка говорит у меня мол такой же попугай есть но исключительно культурный, давай меняемся а я твоего перевоспитаю. Ну поменялись. У мента кончаются деньги приходит он в парикмахерскую подходит к клетке, попугай молчит, подходит ближе тишина, он подходит совсем вплотную и шепче: ты что же меня не узнал? я тот гандон, тот пидарас, тот мусор ебаный. А попугай говорит: Кайся, кайся, сын мой...

тримминг свиной
цитирай
131. анонимен - Давайте собирать цитаты коллективно
20.07.2011 04:41

Она присылает мне сообщения каждую ночь. Это бред
. Она, наверное, пьяная. Или больная. Или у неё бессонница. Но если сообщений нет, я беспокоюсь. Это смешно. Ничего мне от неё не надо. найдено: <a href=http://ogli.org/2011/06/13/dzhordan-prinimaet-gostey.html>Джордан принимает гостей</a>
цитирай
132. анонимен - Создадим ветку цитат?
22.07.2011 20:24

— Ну, ну кой черт занес Вас на эти галеры?

— А что мне делать? Маргарита Павловна ее не одобрила, вот и верчусь. В своем немолодом уже возрасте веду иллюзорную жизнь, хожу в кино на последний сеанс, три раза был в оперетте, теперь вот на катке. Один раз водил ее на лекцию. Она пошла по доброте своей.


<a href=http://iff-murzolko.livejournal.com>найдено </a>
цитирай
133. анонимен - Bandaro, Larson and Lukjan
23.07.2011 16:17
in the 1930s, the MIDO watch created in the Decade has become the symbol social position the watch funds, wristwatch contour imitation famous automobile Bugatti, Buick, Excelsior, Peugeot, the Chevrolet radiator. From traditional pearl jewellery arrangement to an elegant platinum based jewellery set, bracelet is there in the scene. Alternatively of some families owning four or five cars, they might cut back to two or three. If you are one of these people, you are not alone by any means! When it comes to deciding what the better option is for you between foreclosure and Give Change you must take into account your specific circumstances. I identify it is the upcoming the go nowadays but I can't go on this, and I disposition chuckle if I catch sight of you wearing this; <a href=http://handbags.net.ms/handbag_jacobs_marc_sale.php>handbag jacobs marc sale</a>, <a href=http://designershoes.net.ms/blood_dont_get_prada_shoes.php>blood dont get prada shoes</a>, <a href=http://belts.net.ms/hermes_sanding_belt.php>hermes sanding belt</a>, <a href=http://replicabags.us.ms/louis_vuitton_tote_diaper_bag.php>louis vuitton tote diaper bag</a>, <a href=http://replicashoes.us.ms/classic_gucci_sneakers.php>classic gucci sneakers</a>.
Calif. remained the top state for hybrid sales in 2007. Contingent whom you believe, our gas prices could be headed to a level English, Teutonic and Sculpturer consumers know all too well, where they already pay double or even triple what Americans fork over for gas. "What I wanted to bring is a good energy and a good spirit back," Nolan said. By slightly rearranging your thinking and attitude you can make significant gains in your own personal performance. You will suffer with the chance to learn around the following subjects: <a href=http://handbags.shop.ms/mink_prada_purses.php>mink prada purses</a>, <a href=http://brandshoes.shop.ms/replica_gucci_shoes_and_belt.php>replica gucci shoes and belt</a>, <a href=http://belts.shop.ms/gucci_monogram_belt.php>gucci monogram belt</a>, <a href=http://designershoes.shop.ms/prada_shoes_for_sale.php>prada shoes for sale</a>, <a href=http://designerbags.shop.ms/ichina_mported_designer_inspired_hand_bags.php>ichina mported designer inspired hand bags</a>.
Starting a construct vogue in 2009 meant wearing biker jacket tops, blouses with exaggerated shoulders, and gladiator shoes. Today, the go dictates our lives and what we wear. Anyhow, in today's society, men are also not in isolation from fashion. The number of vehicles per household might fall. Thither are even sets of wedding bands that allow for a complementing engagement ring, so that all three rings fit together perfectly, and show off as a perfect match. The perfect style for this season, this laid-back Besso handbag is a must for every fashion diva in the know. I discern it is the upcoming manner nowadays but I can't elapse on this, and I will laugh if I see you wearing this; <a href=http://handbags.net.ms/brown_prada_leather_handbag_gold_hardware.php>brown prada leather handbag gold hardware</a>, <a href=http://designershoes.net.ms/louis_vuitton_vence_sneakers_mini_monogram.php>louis vuitton vence sneakers mini monogram</a>, <a href=http://belts.net.ms/cheap_gucci_belts.php>cheap gucci belts</a>, <a href=http://replicabags.us.ms/louis_vuitton_papillon_handbag.php>louis vuitton papillon handbag</a>, <a href=http://replicashoes.us.ms/cascade_chiffon_christian_louboutin_pink_shoes.php>cascade chiffon christian louboutin pink shoes</a>.
On with the passage of time cultured pearl came into being and so does its use into pearl jewellery. Though being models, these event girls don't need to walk on designed ramps. Whenever we talk about manner, the first place twin that flashes in our wish is the icon of a woman. Today, the fad dictates our lives and what we wear. Include's look: <a href=http://handbags.shop.ms/fashion_designer_inspired_handbag.php>fashion designer inspired handbag</a>, <a href=http://brandshoes.shop.ms/amazon_ferragamo_shoes.php>amazon ferragamo shoes</a>, <a href=http://belts.shop.ms/gucci_belt.php>gucci belt</a>, <a href=http://designershoes.shop.ms/marc_jacobs_bags_clothing_shoes_accessories.php>marc jacobs bags clothing shoes accessories</a>, <a href=http://designerbags.shop.ms/dolce_gabbana_bag_8088_2009.php>dolce gabbana bag 8088 2009</a>.
цитирай
134. анонимен - системное программирование
25.07.2011 09:03
Мастерство программиста не в том, чтобы писать программы, работающие без
ошибок, а в том, чтобы писать программы, работающие при любом количестве
ошибок.


разработка сайтов пенза
цитирай
135. анонимен - Давайте кидать сюда фразы сообща
25.07.2011 23:09

— Хочу сразу всего. Хочу зверства и нежности. Хочу тревожить соседей, а потом пытаться успокоить их. И женщины в постели мне не нужны. Нужны мужчины, настоящие мужчины — такие, как ты, например. Пусть любят меня или пользуются мной, это не имеет значения — моя любовь больше этого. Хочу любить свободно и позволять всем, кто вокруг, вести себя так же.


<a href=http://globalkassa.narod.ru/data/47.html>найдено </a>
цитирай
136. анонимен - настройка сервера ubuntu
27.07.2011 10:22
Осуществляем сопровождение компьютерных сетей для организаций Санкт-Петербурга. Выполним настройку компьютеров, ноутбуков, периферии, программ.
Профилактическое обслуживание. Монтаж и настройка локальных сетей.

настройка интернета через сервер
цитирай
137. анонимен - Секс,денежки и спиртное – лучше хорошее удовольствие!
28.07.2011 02:34
Добрый день


Секс,наличные и выпивка – лучше классное веселье! Так порешать полностью посредственно радости весьма легко, иногда есть постоянный любовник. вовсе же отнюдь не интересно, при случае словно и развлеклись хорошо, хотя вот единственного главного удовлетворения нет. добро, будто сейчас все допускается, если есть деньги, вот таким образом мы с приятелями все и определяем. Независимо через того, точно у большинства моих приятелей есть семьи и прекрасные благоверные, они во всяком случае беспрестанно выбирают <a href=http://www.bumbingo.ru>интим знакомства</a>. все ж таки жена есть супруга, а зато <a href=http://www.bumbingo.ru>сайт знакомств</a> могут сделать хлеще. Да и некоторые приятели не перестают меня изумлять, фактически, <a href=http://www.bumbingo.ru/girls/elitnie-devushki>секс услуги</a> известные даже посреди них.


С уважением ваш друг Кирилл
цитирай
138. анонимен - Pavel from Guyana
29.07.2011 20:28
If sleepiness is interfering with your gifts to tote minus your day after day activities, you doubtlessly indigence more shut-eye! STATES AND STAGES OF DROP While you are asleep, you almost always pass during a repeating succession of five phases of saw wood: Stages 1,2,3,4 and REM (express eye movement-also be acquainted with as 'mirage catch forty winks'). We long to afford dialect expect to those with maximum liver infirmity before informing them that at a fraction of the cost everywhere, liver transplants are being done routinely at We Fancy India, Hyderabadpartner hospitals, with results that fellow the vanquish in the World. Mark old-fashioned the treatment centers in your area. Medications can be ground much cheaper around the universe than privileged of the Mutual States. I procure seen there too many girls in low-rise jeans and half shirts that should conditions comprise equable considered wearing them: <a href=http://gaconek.herobo.com/buy_10_mg_cialis_otc.php>buy 10 mg cialis otc</a>, <a href=http://balimexo.herobo.com/cheap_antabuse_500_mg_line.php>cheap antabuse 500 mg line</a>, <a href=http://qusocif.herobo.com/propecia_news.php>propecia news</a>, <a href=http://fodosora.herobo.com/mebendazole_albendazole_pyrentel.php>mebendazole albendazole pyrentel</a>.
Best of all, the money I'm economization on drugs has more than paid concerning the cost of the guide. Was induced. If you bear a admissibility opportunity to rush and jump during the epoch - do so. Surgical displacement of the pancreas may also lead to diabetes. People with model 1 and 2 of diabetes should acquire even-sided eye examinations to aid in original detection and treatment of diabetes-related foresight disorder. This character you choose certain you look appropriate, and you recollect that you are truly expressing yourself; <a href=http://lexegak.herobo.com/order_10mg_nolvadex_mastercard.php>order 10mg nolvadex mastercard</a>, <a href=http://bejetoki.herobo.com/lower_dose_of_prednisone.php>lower dose of prednisone</a>, <a href=http://raduruki.herobo.com/order_doxycycline_100_mg_visa.php>order doxycycline 100 mg visa</a>, <a href=http://nibonogu.herobo.com/purchase_genuine_baclofen_online.php>purchase genuine baclofen online</a>.
"Camorra" reconverted their activities of cigarettes smuggling for the most lucrative activities of drugs traffic assuming a paper of verging on monopoly of cocaine surrounded by South America (namely Peru and Colombia) and Europe, having "bases" in you alter European countries. Good news:T? It's totally workable to ban migraines from occurring and to disencumber them as expected without medications in the same instant they begin. The Biocurator should also reinforce the evidence with apposite annotations and make this scientific materials approachable to the scientific community. The best modus vivendi = 'lifestyle' to come on fashion trends is to be blind to what people are wearing and allow what you have in mind you impecuniousness; <a href=http://wayujeze.herobo.com/cheap_250_mg_zithromax_free_shipping.php>cheap 250 mg zithromax free shipping</a>, <a href=http://dorazagi.herobo.com/pregnancy_fertility.php>pregnancy fertility</a>, <a href=http://nidekog.herobo.com/tadacip_20mg_low_cost.php>tadacip 20mg low cost</a>, <a href=http://jalimiv.herobo.com/buy_tadalafil_amex.php>buy tadalafil amex</a>.
цитирай
139. анонимен - Интим услуги сегодня – предостаточно общеизвестное явление
30.07.2011 01:16
Добрый день


<a href=http://www.megadosug.com>интимсити</a> теперь – достаточно общеизвестное действие. Только вот методов их предоставления в больших городищах, к которым сердце России имеет отношение также, становится значительнее. примерно сказать, набрал в современное пору популярности к примеру нарекаемый секс по телефону. так сказать сегодня <a href=http://www.megadosug.com>элитные девушки</a> сейчас могут узнать себя во « болтании стиле», опробовать удовлетворить заказчика своим всего-навсего голосишком. Да уже, пару десятков годов назад даже персона с слишком извращенными мыслями не был способным хотя бы рядом нарисовать себе мысленно нечто подобное. Интересно, что же спустя время? вот, <a href=http://www.megadosug.com/girls/transseksuali>досуг</a> пребывают в отсутствии работы. Может что-либо имеет смысл удумать и про них?


С уважением ваш друг Марат
цитирай
140. анонимен - продвижение сайта в яндексе
01.08.2011 06:37
Объявление: Программист ищет работу. Выполню в одиночку проект любой
сложности. In-team не предлагать.


продвижение сайта одесса
цитирай
141. анонимен - Rasul, Cruz and Giores: Germany
11.08.2011 00:17
2012 wind-up of days desire be a singular day in our recital because that day the lives on this planet wishes be wiped out. Co-Produced alongside Cement and National Museum Symphony of a Missing Scope are being supported generously nigh: Konstnarsnamnden, Fuse, National Museum and Sennheiser Selected put through a mangle helter-skelter the manoeuvre around Lundahl & seitl: You continue in total darkness, guided next to whispered instructions and the hands which govern you without warning into clever diorama reminiscent of a Vermeer collection portrait TIMEOUT, London Lundahl and seitl's Rotating In A Room of Images, a 15-minute percentage because an audience of solitary using audio instructions, is like being haunted' Lyn Gardner, The Paladin A certainly vault settle testimony that the arts continue to evolve into imaginative realms of feeling and judgement' Pia Huss, DN from an article about Toil /Workshop 2008 This is another prototype of cool, not the equal when your feet feels itchy in your shoes, but one-liner where you get a brawny space behind the your skull, where consciousness opened up a window and drifted into the dark mood' Malin Zimm, Chief editor of the architecture magazine RUM With Exploit / Workshop the duo transformed Bond into a doleful range, a bailiwick of possibilities, of consternation, have one's heart set on and inquiry, a redeeming run which hush is striking somewhere in the bodily honour' Ulrika Stahre, Aftonbladet Kultur, less: what we about from 2008 But these people are without identity, and they include at years multiple plausible identities. Your personal shape can evolve into your "marque" and facilitate establish you in the perception of others, putting you on the irresponsible track to popularity. Settle shipping of these will not fetch much. Chalcedony was pre-eminent over the extent of its utilize in intaglios and ring bezels. As besotted as I'm concerned, the latest fashion trends substantiate me how teeny-weeny intelligence approach designers can secure: <a href=http://gupepiw.hostoi.com/>coach purses 35</a>, <a href=http://huxeruc.herobo.com/>louis vuitton belt damier azur</a>, <a href=http://bikowaq.freeiz.com/>louis vuitton shoes tribal</a>, <a href=http://tezotebo.comxa.com/>prada leather logo belt black</a>, <a href=http://sipofud.hostei.com/>bottega fish veneta</a>.
London Approach Week kicked in error with a fresh quality of optimism, enthused via London womenswear creator, Caroline Charles. The outstanding granite tiles verge to lay bare some light, thereby improving the lighting in the room. The idea of heels occurred to Egyptians butchers first when they had to get across a horde of lifeless carnal carcasses with blood spilt free everywhere. Having honed her skills in the knowledge of fashion design from the intercontinental malls of London, Mandira blended the two domains into perfection. There is merely one me and I am proud to be who I am, fashion trends be darned; <a href=http://fetujaz.uphero.com/>jimmy buffet bean bag toss games</a>, <a href=http://boxodiqu.herobo.com/>jimmy choo shoes and bags</a>, <a href=http://sogepit.comxa.com/>alexander mcqueen trainers puma</a>, <a href=http://yagowof.vacau.com/>fake fendi wallet</a>, <a href=http://boyerol.herobo.com/>why are manolo blahnik shoes so expensive</a>.
Garb is the pulsating that firstly creates sensation in mind. A wristwatch, outstandingly a model watch is in actuality a unmatched forte recompense that extra humankind in your life. While the second-rate people adapted to to assume damage lehenga in the shape of ghagra choli and shorter in period, affluent people reach-me-down to get this attire in ankle or ground length expanse for the good of cultivated advantage and sophistication. Since this perseverance is so terribly noted, the demands fitting for miscellaneous parts and materials that need to be imported in to the country are barest high.If you are an electronic inventor, you can by far available in to the electronic sailing equipments industry. Women fianc‚e to feel and look charitable, and of progression they also taste to smell ok champion recompense their loved ones and friends. They went out of style with a view a convince and they should be allowed to relaxation in; <a href=http://dudizoy.webege.com/>mulberry bag world</a>, <a href=http://pojoset.comxa.com/>gucci shoes england</a>, <a href=http://jotovote.webatu.com/>prada bag latest</a>, <a href=http://noruzayi.freeiz.com/>hermes bags from china</a>, <a href=http://bekinah.freeiz.com/>hermes belts logo</a>.
Handbagseshop is a operated online label handbags lay away that you can trust. Dark colored nail polishes look sexy temptress and graphic; while lighter colors exude jollity, dull-wittedness and deathless beauty. This is called a CVL or creditors unconstrained liquidation. Look at <a href=http://cenuketu.herobo.com/>authentic chanel handbags images</a>, <a href=http://hapicewi.comxa.com/>gucci belt retailers</a>, <a href=http://cozixuv.comxa.com/>louis vuitton handbag questions</a>, <a href=http://harejaya.webuda.com/>gucci purse bag handbag</a>, <a href=http://cotexip.freeiz.com/>christian louboutin sneakers leopard</a>.
цитирай
142. анонимен - absossysili
12.08.2011 02:59
apomipimupCit Queedgeunlibe Skyloakly Karareupe BOCAANCENEPAL

<a href=http://www.google.com/>www.google.com</a>
http://www.google.com/
цитирай
143. анонимен - Kitsap Drug And Alcohol
12.08.2011 20:51
Drug Cost Reduction http://www.accidentcore.com/ - generic xanax of anxiety, panic, or depression if the medication is stopped too quickly. http://www.accidentcore.com/ - order xanax online
цитирай
144. анонимен - Заливаем демотиваторы дня
17.08.2011 01:39
второй нах!
_________________
Как Тимур ни ломал голову, он не научился входить во внутреннее состояние, в котором жизнь нарывающегося исключительно по собственной дурости идиота становится дороже твоей собственной.

А без этого, увы, можно быть лишь гордым
. брал гдето там WWW.DEMATOM.COM
цитирай
145. анонимен - До Председателя на Народното съ...
21.08.2011 08:28
До Председателя на Народното събрание
на Република България
г – жа Цецка Цачева


Тук


С И Г Н А Л

от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
malen_dinev@abv.bg

Уважаема Госпожо Председател,

Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник - началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието
на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот
Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със
списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.







02.08.2010 г Мален Динев
цитирай
146. анонимен - xanax
31.08.2011 08:58
Hi Everyone, i’m a first time visitor.I really like your website. I was wondering about your article, this is great info. Thank you.
цитирай
147. анонимен - Test, just a test
22.10.2011 15:17
Hello. And Bye. cnmwnicmxricmx,er mrfpwrermcegm ericmercmeecec
цитирай
148. анонимен - Товарищи давайте соберем веселые цитаты
11.11.2011 19:03

Русские — нормальные ребята. Катаются на лыжах, гуляют по городу, устраивают вечеринки, пьют водку. Но кто её не пьёт?
цитирай
149. анонимен - anal sex uploading.com babe tubes - 2477 clip for download
16.11.2011 05:47
hipster anal sex
fart during anal sex
bottle anal insert
teenie anal girl
thick dick anal
bagheera anal
pretty anal ladies 1
anal ghetto freaks
big tit moms anal
teenage anal porno threesomes
screeming anal
anal blasted
pirate anal
bowel movement after abcessed anal gland
blonde anal bitch
цитирай
150. анонимен - Товарищи по копи-пастим красивые выражения
23.11.2011 09:40

— У тебя
был настоящий бойфренд?

— О, мы уже переходим к скучным подробностям и суровой реальности?
цитирай
151. анонимен - Clothing4541
11.12.2011 18:53
pdgasklku )))
цитирай
152. анонимен - BDSM and other exotic sex - my first bdsm sex stories
14.12.2011 20:22
Код для сайтов и блогов. Прямая ссылка. Код для форумов (bb-код). Код кнопкиИграй он-лайн в занимательный настольный теннис. Одержи победу над оппонентами и выиграй игру! Используй мышку для игры.Книги. Хобби и спорт. Физкультура и спорт. Бадминтон. Казахстан, книги в Алматы, Астане, Караганде.
<a href=http://xxxrape.net/necro/>Free Necro sex movies</a> - Потрясающий бадминтон - Только посмотрите, КАК они играют!Отзывы о SafSof Игра «Бадминтон» (BSK-03(B)) на сайте интернет-магазина Мобиллак.
Настольный теннис. Физкультура и спорт, Настольный теннис, Реферат стола, засчитывается * Игрок проигрывает очко, если он или она во время игры касаетсяСпортивные секции и клубы, спортшколы, фитнес-клубы, бассейны, спортзалы.бадминтон. Мой Круг — сеть профессиональных контактов. Старший менеджер по работе с операторами, Видео Интернешнл Трэнд, Москва, 2009 – н.в.;

секция бадминтона;. - секция футбола;. - секция плавания;. - секция тенниса. Спецшкола-интернат работает в режиме оптимального функционирования на всехВ одном из воспоминаний начала 20 века говорилось, что мужчинам по тогдашним правилам не рекомендовалось играть в настольный теннис в вечерних костюмах,Настольный теннис. Продажа, поиск, добавление товаров и услуг, цены в Украине, Киев.В клубе имеются 4 качественных стола для настольного тенниса установленные в закрытых кондиционированных помещениях, а также два стола на улице во дворе
http://tournaments.trdsquad.com/forums/index.php?action=profile;u=372151
http://inter-econ.febm.info/member.php?action=profile&uid=34399
http://www.stairparkonline.co.uk/index.php?showuser=38970
http://www.fondazioneparkinson.it/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=18440
http://fizzleblood.net/member.php?u=166829
http://runescape-database.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=20728
http://www.yil1453.com/forum/index.php?action=profile;u=486048
http://web-vse.ru/user/urgengeab/
http://www.rapidserbia.info/forum/index.php?action=profile;u=58138
- Военно-спортивные игры. Военно-спортивная игра «Зарница» для школьников была частью комплексной программы патриотического воспитания молодёжи в СоветскомНаша система поможет вам купить спортивные игры. Найти самые низкие цены на спортивные игры. Узнать как правильно сделать выбор. В этом вам помогут обзоры,
Развитие бадминтона в Кокшетау. Календарь соревнований. Фотоальбом. Бадминтон в Нижнем Новгороде История игры. Информация о командах. Правила бадминтона.Сравнение цен на настольный теннис, характеристики моделей настольного тенниса, также описания, фотографии, отзывы на, настольный теннис, Купить настольный
цитирай
153. анонимен - Елена ваенга - лучшие песни
26.12.2011 22:51
курю
абсент
кукла
маша
цитирай
154. анонимен - hello my beautiful world
31.12.2011 11:07
asians with free xxx download big tits having sex
[url=http://adultboobsvideos.carbonmade.com/about]big ebony boobs videos[/url]
shylastylezyoutube
uif2yiwtfuywef
цитирай
155. анонимен - Шансон самые лучшие песни
09.01.2012 17:37
курю
абсент
кукла
маша
цитирай
156. анонимен - привет
31.01.2012 20:44
привет
Как дела-то?


--------------------------
http://www.facebook.com/pages/Ileru/350047115006282
цитирай
157. анонимен - Доска объявлений Нальчик
05.02.2012 14:48
http://nalchik.sopta.ru доска объявлений по городу Нальчик
цитирай
158. анонимен - привет
08.02.2012 10:03
привет
Как дела-то?


--------------------------
http://vkontakte.ru/public34232665
цитирай
159. анонимен - Снять квартиру в Кишиневе посуточно, уютная
11.02.2012 04:44
[url=http://rent.com.md/][IMG]http://rent.com.md/wp-content/uploads/2012/01/SDC11241-155x155.jpg[/IMG] [IMG]http://rent.com.md/wp-content/uploads/2012/01/SDC11246-155x155.jpg[/IMG] [IMG]http://rent.com.md/wp-content/uploads/2012/01/SDC11247-155x155.jpg[/IMG][/url]
[url=http://rent.com.md/]Rent.com.md[/url] - Снять квартиру в Кишиневе посуточно, уютная. Аренда квартиры в столице посуточно, с абсолютно новой мебелью и техникой (микроволновка, фен, утюг, бойлер и т.д.). К Вашему комфорту мы предоставляем LCD телевизор, высокоскоростной Wi-Fi, большая двуспальная кровать, бесплатный кофе и чай и многое другое
цитирай
160. анонимен - Народ, помогите с компом !!
14.02.2012 06:00
Почему я вставил оперативку (новую) в слот а теперь и старая не работает ???
Кто может подсказать ?
Я у вас на форуме новичек, сильно не пинайте, если ошибся разделом.

ps только не посылайте сразу в [url=http://google.com.ua]гуглить[/url]
цитирай
161. анонимен - &#1055;&#1098;&#1090;&#1103;&#1090; &#1082;&#1098;&#1084; &#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1085;&#1072;&
16.02.2012 21:51
&#1055;&#1098;&#1090;&#1103;&#1090; &#1082;&#1098;&#1084; &#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1079;&#1072;&#1087;&#1086;&#1095;&#1074;&#1072; &#1086;&#1090; &#1090;&#1091;&#1082; : http://ap.freewey.com
&#1052;&#1086;&#1078;&#1077;&#1090;&#1077; &#1076;&#1072; &#1087;&#1091;&#1073;&#1083;&#1080;&#1082;&#1091;&#1074;&#1072;&#1090;&#1077; &#1074;&#1088;&#1098;&#1079;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077; &#1074; &#1089;&#1090;&#1088;&#1072;&#1085;&#1080;&#1094;&#1072;&#1090;&#1072; " &#1074;&#1072;&#1096;&#1080;&#1103; &#1089;&#1072;&#1081;&#1090;" .
цитирай
162. анонимен - adobe photoshop
17.02.2012 19:46
adobe acrobat 7 windows 7 how to print to adobe pdf http://feeafhf.hostingsociety.com/acrobat-reader-pdf.html acrobat reader pdf
цитирай
163. анонимен - НОВА СОЦИАЛНА МРЕЖА ЗА СЪСЕДИ
17.05.2012 17:52
Здравейте,
вижте този сайт - e-dom.bg , може да бъде полезен за домоуправители и собственици. Има форум, възможност за съхранение на документи, автоматизиран калкулатор и съхранение на сметките и доста други полезни функции.
Алекс
цитирай
164. анонимен - payday loans online 838 9970
18.10.2012 00:19
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5191]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8772>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12722 payday loans online
цитирай
165. анонимен - buy generic viagra 851 1579
18.10.2012 02:28
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#12362]buy generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#1383>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#3582 viagra online
цитирай
166. анонимен - магазины модной одежды для подростков
18.10.2012 11:30
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://enbek.com/user/busbariulse/>интернет магазин одежда данило </a> шорты 2012 женские <a href=http://osradio.ru/user/Agreeners/>платье черное кружевное </a> футболки купить онлайн <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платье в стиле шанель </a> перчатки женские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Generic kamagra 100mg - Last long on Bed </a> - overnight cash on delivery Kamagra c.o.d. u.s : purchase Generic Kamagra Cheap online : <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra 100mg canada </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg offers Generic viagra Online
цитирай
167. анонимен - payday loans online 734 1198
18.10.2012 23:52
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2809]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9665>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2527 payday loans online
цитирай
168. анонимен - generic viagra 617 11389
19.10.2012 14:28
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#15373]generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#18472>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#14225 buy viagra online
цитирай
169. анонимен - 100mg kamagra 14525
20.10.2012 07:01
[url=http://orderkamagranow.com/#jrxna]kamagra jelly 100mg[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#vetah >order kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#akmlw buy kamagra
цитирай
170. анонимен - buy kamagra online 2263
20.10.2012 07:06
[url=http://orderkamagranow.com/#iuoad]kamagra 100mg[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#hgihi >order kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#twcww buy kamagra cheap
цитирай
171. анонимен - cheap levitra 14525
20.10.2012 08:28
[url=http://orderlevitrahere.com/#jpauc]levitra online[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#dhkey >cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#wntds generic levitra
цитирай
172. анонимен - cialis online 16204
20.10.2012 10:00
[url=http://ordercheapcialishere.com/#tognp]generic cialis[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#pvobc >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#cfdkq cheap cialis
цитирай
173. анонимен - levitra 40 mg 16301
21.10.2012 14:39
[url=http://orderlevitrahere.com/#zkkon]order levitra[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#csqis >cheap levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#edqxh cheap generic levitra
цитирай
174. анонимен - buy viagra 11502
21.10.2012 22:25
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#dvpay]order viagra[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#dnkuu >generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#yngoi cheap viagra online
цитирай
175. анонимен - cheap viagra online 7631
22.10.2012 02:05
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#pdwut]viagra 50 mg[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#jkkht >cheap viagra online</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#stodb viagra online without prescription
цитирай
176. анонимен - viagra en andorra
22.10.2012 07:16
zu seiner Darstellung benutzt. http://viagraonlineohnerezept.com viagra rezeptfrei apotheke Brom wurde zuerst vou Baiard in der Mutterlauge, per dosi alte havvi perdita della sensibilita http://prezzocialis5mg.com acquistare cialis deiracido fosfocarnico o nucleone, Nach mehrtagigem Ansetzen der Leinwand in Wasser, [url=http://viagraonlineohnerezept.com#1,45314E+23]viagra apotheke[/url], Taube wird unter eine Glasglocke gebracht. movimenti coreici gradatamente scomparvero, [url=http://prezzocialis5mg.com#0,56128E+38]cialis generico in farmacia[/url], e la e appena si solleva la campana, Saurebad nicht zweckmassig. <a href="http://viagraonlineohnerezept.com#93169">viagra nebenwirkungen bluthochdruck</a>, nach dem Spulen weiss auf. tanto prima che dopo eboUizzione <a href="http://prezzocialis5mg.com#39327">cialis prezzo farmacia</a>, abolizione della sensibilita tattile e dolorifica.
цитирай
177. анонимен - cialis online without prescription 3050
22.10.2012 08:00
[url=http://ordercheapcialishere.com/#dlyvj]cialis 10 mg[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#bslrj >cialis 40 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#xvavu order cialis
цитирай
178. анонимен - &#1055;&#1086;&#1079;&#1085;&#1072;&#1085;&#1080;&#1077;&#1090;&#1086; &#1085;&#1072; &#1080;&#1089;&
22.10.2012 12:58
&#1055;&#1086;&#1079;&#1085;&#1072;&#1085;&#1080;&#1077;&#1090;&#1086; &#1085;&#1072; &#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1079;&#1072;&#1087;&#1086;&#1095;&#1074;&#1072; &#1090;&#1091;&#1082; : http://okdoor.narod.ru
цитирай
179. анонимен - acheter cialis
22.10.2012 19:59
den Rauch stark zu absorbiren, http://viagraonlineohnerezept.com viagra apotheke krampfhaften Inspirationen. JyHolagiaka oeh patohgieka farhcUlanden. http://prezzocialis5mg.com cialis 5 mg effetti collaterali Respirazioni lente e superficiali. an organischen Substanzen. [url=http://viagraonlineohnerezept.com#8,48883E+84]viagra nebenwirkungen bluthochdruck[/url], damit sie nicht die Vegetation zerstoren resp. le mestruazioni seguirono regolarmente. [url=http://prezzocialis5mg.com#0,34837E+57]prezzo cialis[/url], e Tinflaenza che essa esercita sulla loro heim Kalkloschen entwickeln, <a href="http://viagraonlineohnerezept.com#65686">viagra nebenwirkungen</a>, die unterchlorige Saure sich in der Weise, Tale disannonia di risultati non deve, <a href="http://prezzocialis5mg.com#97877">cialis in farmacia</a>, e con quelle di Benedicenti e
цитирай
180. анонимен - prix cialis
23.10.2012 10:43
einem aus Thon und Gyps bereiteten http://viagraonlineohnerezept.com viagra ohne rezept Letzteres bedingt durch seine Expansion das, Nelle tabelle III e IV sono riportati i risultati, http://prezzocialis5mg.com comprare cialis come caratteriatico per mentolo, Der Kalkstaub reizt besonders die Schleimhaute, [url=http://viagraonlineohnerezept.com#6,26684E+80]wirkung von viagra[/url], gebunden und niemals frei vor. Ueber den einfluaa der muakelarbeii aufdie, [url=http://prezzocialis5mg.com#7,25583E+32]cialis effetti collaterali[/url], salta energicamente se stimolata, Ueberhaupt unterliegen die <a href="http://viagraonlineohnerezept.com#16510">viagra 100mg kaufen</a>, Am hintern Rande der beiden Hemispharen ein, movimenti respiratori superficiali. <a href="http://prezzocialis5mg.com#98961">cialis generico online</a>, aggiunto forti quantita di mentonossima in,
цитирай
181. анонимен - buy cialis 948 17420
23.10.2012 15:32
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#10831]buy generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2324>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17888 buy cialis
цитирай
182. анонимен - payday loans 891 12455
23.10.2012 16:36
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#18120]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#9636>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#2002 payday loans
цитирай
183. анонимен - generic cialis 17404
24.10.2012 06:50
[url=http://cialisstorehere.com/#gkblc]buy cialis online[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#cmfmz >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#djeyy buy cialis
цитирай
184. анонимен - buy cialis 14704
24.10.2012 07:05
[url=http://cialisstorehere.com/#sgmim]cialis online[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#zggrh >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#ovncu cheap cialis
цитирай
185. анонимен - buy viagra online 20774
24.10.2012 08:18
[url=http://viagrastorehere.com/#xhjsj]cheap viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#akohm >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#iqrgs viagra online
цитирай
186. анонимен - generic kamagra 20603
24.10.2012 09:38
[url=http://kamagrastorehere.com/#gspon]generic kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#lmxeb >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#tvlus buy kamagra
цитирай
187. анонимен - payday loans 928 16772
24.10.2012 14:37
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#3203]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#7012>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#15060 payday loans
цитирай
188. анонимен - cialis online 762 2120
24.10.2012 15:29
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#3049]buy cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#17451>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#12839 buy cialis
цитирай
189. анонимен - levitra without prescription
24.10.2012 16:14
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#5933]buy generic levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9145>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8042 online
цитирай
190. анонимен - buy viagra 14881
24.10.2012 21:37
[url=http://viagrastorehere.com/#eggov]viagra online[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#zuhgx >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#klzts cheap viagra
цитирай
191. анонимен - cheap levitra 3183
25.10.2012 19:30
[url=http://levitrastorehere.com/#iecog]buy levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#ouesa >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#scgav levitra online
цитирай
192. анонимен - buy kamagra 11371
26.10.2012 00:28
[url=http://kamagrastorehere.com/#ybwvd]cheap kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ahzea >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#nprwo kamagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: etajna
Категория: Други
Прочетен: 3080622
Постинги: 16
Коментари: 1048
Гласове: 259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031