Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 07:09 - Лекарства вредни за очите
Автор: alumen67 Категория: Други   
Прочетен: 5119 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.10.2011 20:13


През последните няколко години сме свидетели на богата и разнообразна
интернет реклама на най- добрите и ефикасни лекарства, които  да ни помагат и да ни лекуват от болежките, здравословните проблеми и т.н.
Но, лично мое мнение е, че доста голяма част от лекарствата които приемаме са вредни за организма ни, по простата причина, че лекарството е химия!

                               image

Известно е, че лекарствените средства са предназначени за лечението на определено здравословно състояние, но увеличават риска от странични ефекти и появата на друг проблем.
Някои медикаменти могат да причинят проблеми със зрението, като сухота в очите или чувствителност към светлина, дори загуба на зрението.
Нека разглеждаме кои са те и какво е действието им.

1. ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ АКНЕ
Изотретиноин (Isotretinoin) третира тежка форма на акне. Симптомите могат да включват сухота в очите и внезапно намаляване на нощното зрение.
Лекарството може да предизвика редица други сериозни странични ефекти, затова е препоръчително наблюдение от лекар, докато то се приема, казва д-р Скот Грийнстейн, офталмолог в Харвардското училище по медицина в Бостън.

2. АНТИХИСТАМИНИ
Антихистамините облекчават сенна хрема и други симптоми на алергия. Те действат чрез блокиране на хистамините, произведени от организма, които причиняват хрема, сълзене на очите, кихане и сърбеж.
При някои хора тези лекарства могат да доведат до сериозно състояние, наречено закритоъгълна глаукома, което се появява, когато налягането във вътрешността на окото се увеличава сравнително бързо. Симптомите включват главоболие, силна болка в очите, гадене и повръщане, замъглено зрение.

Глаукомата попада основно в две категории - отворен ъгъл и тесен ъгъл. По-голям процент от хората страдат от първия вид глаукома, обяснява проф. д-р Ричард Шугарман от Американската академия по офталмология. Засегнатите от глаукомата с тесен ъгъл трябва да бъдат внимателни по отношение употребата на антихистамини, както и антихолинергици или спазмолитични лекарства, съветва специалистът.
Ако забележите тежки болки в очите, внезапно замъгляване на зрението, или други симптоми на закритоъгълна глаукома, следва да се потърси незабавна медицинска помощ. Тъй като състоянието обикновено протича без симптоми, редовните очни прегледи спомагат ранното му откриване, както и предотвратяване загубата на зрение.


 3. КОРТИКОСТЕРОИДИ 
Преднизон е вид кортикостероид, използван за лечение на състояния като артрит, лупус, псориазис, тежки алергии, улцерозен колит и дихателни нарушения.
Известно е, че медикаментът увеличава риска за пациента от развитие на катаракта или глаукома, казва д-р Скот Грийнстейн. Лекарството може да предизвика повишение на вътреочното налягане - основен рисков фактор за развитие на глаукома.



4. ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ
Според изследвания някои мъже, приемащи силденафил (Viagra), тадалафил (Cialis) и варденафил (Levitra) за еректилна дисфункция, получават странични ефекти, като замъглено зрение и чувствителност към светлина.

Еротон (Eroton), предназначен за лечение на мъже с еректилна дисфункция например, е противопоказен за приложение при пациенти, които имат загуба на зрение на едното око, поради неартериална предна исхемична невропатия (NAION).
Нарушения в зрението и случаи на неартериална предна исхемична оптична невропатия са докладвани във връзка с приложението на sildenafil и други PDE5 инхибитори. Затова в случай на внезапно нарушаване на зрението, трябва да се прекрати приема на този медикамент и да се проведе консултация с лекар.


5. ЕТАМБУТОЛ
Етамбутол е вид антибиотик, използван за лечение на туберкулоза. Според някои специалисти това лекарство може да бъде свързано с оптични нервни проблеми, които могат да предизвикат загуба на зрителната острота, или яснота, и затруднено различаване на определени цветове.

Друг вид лекарство за туберкулоза - изониазид (Tubizid) също може да предизвика проблеми с очите.
Появата на каквито и да е зрителни проблеми при приемането на определен медикамент налага уведомяването на лекуващия лекар, за да се предотврати трайно увреждане на очите.

               image

Очите са оптична система, чрез която преминава светлината, което значи, че всъщност ние “виждаме” с мозъка, а очите само пропускат през себе си изображението.



ЗА ДА НЕ СЕ УМОРЯВАТ ОЧИТЕ
Ако уморявате очите си и то всеки ден, това оказва отрицателно влияние на зрението. За-това при редовно натоварване на очите правете компреси на клепачите. Някои билки помагат при намаляване на зрението и в такива случаи те могат да се приемат и във вид на настойка.

При уморяване на очите, вечер или през деня, в почивките на работния ден, налагайте вър-ху тях резенчета суров картоф. Основното е да се отпуснете и да си починете. Компресът от картоф може да стои 5 минути.

При уморени очи добре се отразява изплак-ването им с хладка вода, особено в съчетание с масаж, също и контрастни водни процедури - ре-дуване на студени и на топли компреси.

За подобряване на зрението си пригответе следната настойка: 1 чаена лъжика сухи смлени корени от троскот се заливат с чаша гореща вода, сместа се вари 15 минути и се прецежда. Приемайте по 1 супена лъжичка 4-5 пъти на ден.

Залейте 50 г от билката очанка с 1 литър гореща вода. Оставете да престои 3 часа и приемайте по половин чаша 3-4 пъти на ден. Тази настойка е полезна при понижена острота на зрението.

Вземете 2 чаени лъжички листа от боровинки и ги залейте с 1 чаша гореща вода. Оставете за 1 час и прецедете. Пийте по половин чаша 2 пъти на ден.

Яжте боровинки във всякакъв вид, пийте пресни сокове, особено от моркови, пийте отвара от шипки. Важни и полезни са продуктите, съдържащи витамините А, Е и С.

image

Източници:
www.puls.bg/health/highlights/news_8467.html
www.lekar.bg/news-87/

 

 






Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 953185
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930