Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 14:48 - Панагюрското съкровище остава в София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2576 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тракийските богатства на България, които доскоро украсяваха Музея на модерното изкуство в Япония, се върнаха. Златната колекция от Чернозем пристига до дни в Пловдив, но Панагюрското съкровище и безценните уникати от Дуванли остават в Националния исторически музей. И оригиналите, и копията ще се пазят в София, докато се открие новата експозиция под тепетата.

image

Година и половина тракийските съкровища шетаха по земите на другия край на света. Изложбата "Златната Тракийска цивилизация" тръгна от Сапоро и обиколи цяла Япония по случай 50-годишнината от установяване на официални българо-японски политически отношения.

Куратор на експозицията бе Костадин Кисьов, директор на Пловдивския археологически музей. Той се гордее с експонатите, които занесе в Сапоро, защото повечето от тях са открити в Пловдивския край и са в експозицията на нашия музей. И мечтае същата изложба да подреди и в Пловдив в началото на следващата година, когато се очаква да завърши ремонтът на старата сграда на площад "Съединение".

Дотогава находките от царската тракийска гробница, открити преди 7 години край село Чернозем, и всички безценни експонати ще стоят скрити в хранилището на музея.

Предпазна броня от 5 век пр.н.е. със златни апликации на древногръцкото божество Горгона Медуза, каквато няма никъде по света, уникален златен нагръдник с изобразени свещените животни на одринските царе, изящен сервиз от сребърни съдове с апликирани златни митологични антични изображения, златен пръстен печат, изработен от полускъпоценен камък халцедон, върху който е изобразен войн -     всички тези интересни експонати, каквито няма в нито един европейски музей и пред които въздишаха японците, пловдивчани ще имат късмет да видят догодина. Тогава ще видим и бисерите - корубестите златни монети от Горнославското златно съкровище от времето на династията на Комнините 11-12 век, римските монети, сечени във Филипопол.

Брошката на всяка изложба обаче - Панагюрското златно съкровище, която си е собственост на Пловдивския музей и той може да печели от нея, ще блести във витрините на НИМ. Там са изложени деветте антични златни съда за пиене от края на IV и началото на III век пр. н.е. - фиала, амфора с дръжки във форма на кентаври, трите ритона с форма на женски глави амазонки, ритони с форма на животински глави, богато украсени с релефни изображения на сцени с участието на известни герои от древногръцката митология и козел.

В София остават и 300 златни експонати, открити от Богдан Филов - колекция от Дуванли.

Повече от 100 000 експоната са заведени в инвентарните книги на Пловдивския музей, но стоят заключени в сейфове и почти никой у нас не ги е видял през последните петнайсетина години.

Археологическият музей в Пловдив е най-старият и най-богатият. Създаден е като народен музей на Източна Румелия преди 127 г. Във фондовете му се съхраняват експонати, които датират от времето на появата на човека - около 70 000 години преди новата ера.

Но ще ги видим догодина, обещават от музея. Специалистите - историци и археолози, са готови да експонират ценните находки веднага щом завърши реконструкцията на сегашната сграда. Тя предвижда съчетание на старата сграда с новата - експеримент, правен във Франция, който арх. Шопов пренася у нас смело. Запазва се фасадата, вътре цялата сграда се преустройва.

Едва тогава всички ще могат да видят на едно място богатствата на най-старата колекция в България - 130 години след създаването . И оригиналът на Панагюрското съкровище ще се прибере и ще остане завинаги в Пловдив, изложено за първи път тук, 35 години след като е намерено, а копието ще отиде в Националния исторически музей.

ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТО

Най-прочутото българско злато е собственост на Археологическия музей под тепетата. До 23 май 1974 г. то украсява Пловдив. След това със заповед на тогавашната държавна управа уникалното съкровище заминава в Националния музей в София. Десетилетия наред деветте уникални съда пътуваха по света и радваха окото на чужденците, а Пловдивският музей е затворен за посетители, защото имаше опасност от падащи стени. След като се построи новата сграда, съкровищата ще се гледат и от тях ще се вадят пари, убедени са музейните работници.

Световната практика показва, че такива музеи връщат инвестициите си много бързо от огромния поток туристи и дори променят инфраструктурата на града. Факт е, че интересът към съкровищата в НИМ в София е огромен - екипът на Божидар Димитров преброява по 45 000 посетители дневно, дошли да видят богатствата на България.
http://marica.bg/show.php?id=8455



Тагове:   музей,


Гласувай:
2



1. анонимен - Тракия
04.02.2010 16:00
Много еизвестна
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001018
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031