Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 20:49 - Финансова проверка на църквата ли?
Автор: alumen67 Категория: Новини   
Прочетен: 1760 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.02.2012 20:53


                                  Официална статистика за приходите и разходите на църквата няма!

                          image



Това каза за "По света и у нас" доц. Дилян Николчев, който е преподавател по църковно право и устройство и управление на Българската православна църква в Софийския университет.

По думите му държавата никога не е правила одит на църквата, въпреки че това влиза в правомощията й. Отделно Светия синод също не е публикуват отчет за финансовата си дейност.

Доц. Дилян Николчев - юрист и преподавател по църковно право: "Пиша шестица на всеки един студент, който ми посочи през последните 22 години за съответната година какви са били приходите и какви са били разходите, т.е. официална статистика за това от страна на Светия синод няма."

По думите на преподавателя по църковно право, държавата е длъжна да прави ежегодно финансов одит на църквата.

Доц. Дилян Николчев - юрист и преподавател по църковно право: - Слючва ли се този одит? - "Като че ли имаме една мълчалива криворазбрана подкрепа от страна на държавата по отношение на нередностите, които за съжаление се случват в БПЦ."


                  image

Според Николчев, не е изцяло вярно, че църквата е отделена от държавата. Това е любимият лайтмотив на висши духовници при всеки опит за достъп до делата им. Отделянето от държавата се отнася най-вече за религиозната дейност, обясни доц. Николчев.

Доц. Дилян Николчев - юрист и преподавател по църковно право: "Що се отнася до всякакви други правни отношения... ("покупко-продажба на имоти") - да, от областта на имущественото право, търговското право, всякакви други сделки, разбира се, че тук не можем да говорим за отделяне от държавата."

Църквата е юридическо лице и като правен субект прилича на неправителствена организация. Функционирането й е подчинено на Конституцията. Преподавателят в богословския факултет цитира и решение на Конституционния съд.

Доц. Дилян Николчев - юрист и преподавател по църковно право: "Това, което вие цитирахте като нормативни текстове, може ли да се каже, че дава право на журналисти да се интересуват от епархии, от митрополиите и от църквата въобще? - Разбира се."

Според Николчев, дори, канонът да постановява, че църквата не е от този свят, нейните членове се явяват граждани на държавата. Отделно църквата е призвана да защитава интересите на "света" и да е отговорна за него.



Изводи:
 1. Църквата е над държавата (в такава държава живеем).
 2. По всичко личи, че църквата ни е в категория -  "Недосегаемите".
 3. Светият синод е над Конституцията на РБ.



ИЗТОЧНИК:
bnt.bg/bg/news/view/70207/trjabva_li_da_se_pravi_odit_na_cyrkvata








Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 953482
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930