Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 15:25 - България на кръстопът за проекта АЕЦ "Белене"
Автор: alumen67 Категория: Новини   
Прочетен: 4501 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.03.2012 16:14


 България трябва да реши дали да продължи изграждането на АЕЦ "Белене" с финансиране от Русия, докато се намери нов стратегически инвеститор, или да спре проекта, каза в неделя (28 февруари) българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Неговото изказване бе направено по-малко от десет дни след като Русия предложи да инвестира 1,9 милиарда евро за завършване на строежа, който трябва да бъде изпълнен до края на 2011 г. България няма да предостави никакви държавни или корпоративни гаранции за получаване на това финансиране, каза Трайков след разговори с руския енергиен министър Сергей Шматко. На разговорите, проведени на 19 февруари в София, присъства още Сергей Кириенко, ръководител на "Росатом", регулаторният орган на руската атомна индустрия.

 Окачествявайки предложението като "уникално", Трайков отново каза в неделя (28 февруари), че България нито може да си позволи - нито желае - да влага повече пари в силно оспорвания проект.

Мартин Димитров, лидер на българския десен Съюз на демократичните сили (СДС), е остър критик на проекта и на сделката с Русия.

"[Цяла] Европа залага на алтернативни енергийни източници, само нашето правителство ще строи втора атомна електроцентрала," каза Димитров миналата седмица, призовавайки за незабавното спиране на проекта в Белене. "България ще трябва плати цената за това, че е троянският кон на Русия в ЕС."

                    image

Лидерът на СДС и председател на парламентарната икономическа комисия отбеляза, че България покрива около 60 % от енергийните си нужди с настоящото производство на електроенергия. Няма потребност от нова атомна централа, каза той. Особено такава, добави той, в която се използва остаряла руска технология.

Защитниците на околната среда също се противопоставят твърдо, отбелязвайки, че гр. Белене се намира в район с висока сеизмична активност.

Така че дилемата, пред която България е изправена сега, е дали да преглътне загубата от 1 милиард евро, които е инвестирала в проекта досега и да забрави за него. Или, каза Трайков в интервю за софийската "Нова ТВ", да намери друг път. В настоящия момент изглежда, че Русия е този път.

В петък Трайков заяви пред парламента, че ако се вземе решение за спиране на Белене, страната ще продължи да дължи договорени плащания, които биха могли да достигнат още 1 милиард евро. Ако предложението на Русия бъде прието, каза той, заемът би се изплатил чрез печалбите - ако има такива - от Белене. "Това е риск, който кредиторът ще поеме," каза той.

              image

Трайков настоява, че намерението на България е да задържи 50-процентен дял в АЕЦ "Белене", разходите за строежа на която може да достигнат 10 милиарда евро. Планът е Русия да държи между 15 и 20 % от акциите срещу заем от близо 2 милиарда евро.

Миналата седмица обаче репортажи в руските медии коментираха, че страната им може да получи и дял от 80 % в централата.

"Има вариант българската държава да изкупи този дял, но ако София реши да не се възползва от това, Москва ще построи атомната електроцентрала и ще придобие мажоритарен дял в нея," предаде руският всекидневник "Комерсант".

България е почти изцяло зависима от Русия за снабдяването с нефт и газ. Ако проектът "Белене" бъде прокаран, тя може да стане първата страна от ЕС с атомна електроцентрала, собственост на Русия.
image

България стои пред дилемата да забрави инвестираните до момента в изграждането на АЕЦ "Белене" 1 милиард евро и да спре проекта или да намери начин да го осъществи с помощта на Русия. Министърът на енергетиката Трайчо Трайков претегля вариантите.

 image      imageimage  Източник: 
www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/features/2010/03/02/feature-02






Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 951234
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031