Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2012 21:23 - Бойко Борисов на прицел
Автор: alumen67 Категория: Новини   
Прочетен: 4076 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ "АНТИМАФИЯ" Е СЕЗИРАНА ЗА ТЪМНОТО МИНАЛО НА БОЙКО БОРИСОВ

Специалната комисия по организирана престъпност, корупция и изпиране на пари към Европейския парламент (CRIM) е сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американските дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов - Кеца и Сретен Йосич.

          image

В сигнала се настоява Комисията да проведе публично изслушване на свидетели, сред които Джулиън Асанж за автентичността на докладите, изтекли в Wikileaks, разследващия журналист от Тагесцайтунг Джон Гетс, разкрил че информацията за Борисов е подадена от ЦРУ, подсъдимите Васил Костов - Кеца и Сретен Йосич, зам.-директора на ОЛАФ Васил Киров, директора на Европол Роб Уейнрайт и премиера Бойко Борисов.

Конкретно авторите се позовават на разкритията в два дипломатически доклада на посланик Джон Байърли: [06SOFIA647] НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ, в който пише, че американската служба SIMO идентифицирана впоследствие като ЦРУ е потвърдила връзка на премиера със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. и доклад за българската банкова система [06SOFIA1652], в който са посочени няколко банки, които се занимават с пране на пари и кредитиране на свързани лица, като сред тях е и СИБАНК, тогава собственост на г-жа Цветелина Бориславова, за която пише: "Има също така и притеснения за някои от авоарите, които Борисов вече е прекарал през тази банка".
.........................................................................................................
"Фактът, че върху премиера на държава членка на ЕС тежи сянката на такива подозрения, придобили общественост в световен мащаб, е скандален и вреди на публичния образ на целия Европейски съюз... Вярваме, че разследването на Комисията по този конкретен случай ще хвърли светлина върху преплитането на интересите на организираната престъпност с висши политици и ще отправи политическо послание както към държавите членки, така и към държавите със статут на кандидати за членство в ЕС, че няма да бъде прикривано дори и най-малкото съмнение за съпричастие на обществени фигури към организираната престъпност, корупцията и изпирането на капитали." - пишат в заключение Петър Пенчев, Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

image


До Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари към Европейския парламент

СИГНАЛ 

Относно: Проверка на факти и обстоятелства уличаващи българския министър-председател Бойко Борисов за връзки с организираната престъпност и за участие в схеми за пране на пари

Уважаеми Дами и Господa,

Повод за настоящия сигнал е натрупването на достоверни и, съвпадащи по смисъла на изнесената фактология, документални данни и свидетелства за съпричастието на българския премиер, г-н Бойко Борисов в миналото към организирана престъпна група за трафик на наркотици, съмнителни сделки с горива и пране на пари. Едва ли е нужно да подчертаваме, че тези данни са от огромен обществен интерес както за България, така и за Европейския съюз.

Преди да се обърнем към Вас подадохме сигнал в българската прокуратура. За съжаление тя отказва да разгледа по същество предоставените й данни. Нейното повърхностно и непрофесионално заключение (виж прил. 1) поражда съмнения за осъществен политически натиск, за да не бъде разследван случая. Ето защо молим уважаемата Комисия, след като внимателно се запознае с нашите мотиви, да инициира проверка и публично изслушване на свидетели, сред които и на премиера на България г-н Бойко Борисов. По-долу излагаме известните ни данни и свидетелства:

  1. На 26.05.2011 г. сайтът Wikileaks публикува секретен американски дипломатически документ, представляващ доклад на американския посланик Джон Байърли до Вашингтон, изпратен на 05.09.2006 г. В него пише буквално следното:

«13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата").»

http://wikileaks.org/cable/2006/05/06SOFIA647.html

Показателно е, че при излизането на тази информация, която предизвика обществен скандал, българският премиер не отрече изрично твърденията за участието му в незаконна дейност. Той коментира, че не чете «жълта преса», след което пренасочи всички въпроси към американския посланик в София Джеймс Уорлик. Посланик Уорлик не отрече автентичността на публикувания документ, но изрази пълната подкрепа на американското правителство за кабинета Борисов.

На 30.04.2012 г. в немския вестник «Тагесцайтунг» излезе информация за смисъла на криптонима SIMO, който според журналистите, провели собствено разследване, означава ЦРУ. В статията, подписана от Джон Гетс, дългогодишен разследващ журналист от световноизвестното списание «Шпигел», се твърди, че източник от ЦРУ е посочил, че SIMO е тайно име на Централното разузнавателно управление на САЩ, което дипломатите са нямали право да използват в дипломатическите документи.

«Един бивш шеф на отдел на ЦРУ потвърди за Тагесцайтунг, че СИМО и ЦРУ са всъщност едно и също. „СИМО е просто административно наименование за ЦРУ, което се използва във вътрешната комуникация и като такова не би трябвало да се използва в грамите.»

Става въпрос за същото SIMO - ЦРУ е посочено като източник от посланик Джон Байърли, който е потвърдил информацията за участието на г-н Борисов в източване на горива и трафик на метамфетамини.

Тази новина изнесена от «Тагесцайтунг» потвърждава сериозността на данните, събрани от американското посолство, които в никакъв случай не могат да бъдат квалифицирани като «жълта преса» и «слухове».

«Тагесцайтунг» цитира и други случаи на позоваване на SIMO в американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks, които са общо 251000 на брой. Прави впечатление, че тези позовавания са изключително редки, само 175 от 251000, и се откриват предимно в докладите с най-висок гриф на секретност. Става ясно, че американските дипломати цитират SIMO/ЦРУ за потвърждаване на особено чувствителна информация. Прави впечатление, че единственият друг политик цитиран от SIMO като замесен в наркотрафик е президентът на сената на Хаити г-н Йозеф Ламбер.

Информацията изнесена от «Тагесцайтунг» беше премълчана в по-голямата част от класическите български медии - телевизии, радиа, вестници, което поражда съмнения за политически натиск тя да не става обществено достояние в България. На 06.06.2012 г. журналистът Асен Йорданов изнесе доклад за тази публикация и нейното отразяване в българските медии на изслушване за медийната свобода в България организирано от групата на АЛДЕ в Европейския парламент. (виж прил. 2)

  • На заседание на Окръжен съд Шумен от 25.11.2011 г. подсъдимият г-н Васил Костов  с прякор «Кеца» дава обяснения, в които твърди, че през 1999 г. се е провела среща на шефове на организирани престъпни групи, които решили да купят висок пост във властта на г-н Бойко Борисов, за да бъдат закриляни от него. Г-н Васил Костов дава допълнителни детайли, че тогава г-н Бойко Борисов е имал бригада, което означава организирана престъпна група за рекет и други незаконни дейности.
  • На заседание на Белградския Окръжен съд проведено на 07.04.2009, тоест, преди публикацията на американския дипломатически доклад, г-н Сретен Йосич с прякор «Йоца Амстердама», обвинен за убийства и наркотрафик заявява, че по времето, когато е бил в България е бил закрилян от главния секретар на МВР - г-н Бойко Борисов.
  • На 30.11.2010 г. на заседание на същия съд в Белград защитеният свидетел г-н Томислав Марянович също заявява, че Бойко Борисов е бил «човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България»
  1. Във връзка с изнесените в доклада на посланик Байърли данни за «пране на пари» през банката на приятелката на г-н Бойко Борисов - г-жа Цветелина Бориславова, обръщаме внимание на един друг таен дипломатически доклад от посланик Байърли от 2006 г. за българските банки. В доклада са посочени няколко банки, които се занимават с пране на пари и кредитиране на свързани лица. Сред тях е и СИБАНК, тогава собственост на г-жа Цветелина Бориславова.

«СИБАНК, (Economic and Investment Bank, също EIBank, бивша Българо-руска инвестиционна банка). Предишните и собственици бяха офшорки. Цветелина Бориславова, жената, която съжителства с кмета на София, Бойко Борисов, я притежава в момента, заедно със Светослав Божилов и исландския инвеститор Тор Бьорголфсон, чрез фирмата му Новатор Файненс България (Novator Finance Bulgaria). Тук има притеснения, че тази банка практикува „свързано" отпускане на заеми на фирми от по-ниско качество, които иначе не биха отговорили на изискванията за кредитиране. Има също така и притеснения за някои от авоарите, които Борисов вече е прекарал през тази банка.»

Важна подробност е, че като източник на тази информация е посочен шефът на българската Агенция за финансово разузнаване - д-р Васил Киров. Г-н Киров в момента е зам.-директор на службата ОЛАФ. Този факт придава изключителна достоверност на изнесените данни.

Петитум

Считаме, че дори само докладът на посланик Байърли, позоваващ се на могъща световна разузнавателна служба, уличаващ г-н. Борисов във връзки с организираната престъпност, трафик на синтетични наркотици и пране на пари е достатъчен повод за Комисията да се сезира и да започне проверка.

Виждаме обаче, че данните съобщени от посланик Байърли и потвърдени от SIMO намират потвърждение от свидетели които са с известно местонахождение, на разположение са на правосъдието и могат да бъдат призовани и изслушани от Комисията.

Уважаеми европейски депутати, членове на Комисията. Фактът, че върху премиера на държава членка на ЕС тежи сянката на такива подозрения, придобили общественост в световен мащаб, е скандален и вреди на публичния образ на целия Европейски съюз. Случаят напълно се покрива с компетенциите на Специалната комисия за организираната престъпност. Ето защо настояваме Комисията да разгледа нашия сигнал, да започне проверка по него и да организира публично изслушване, на което да покани  следните лица:

  • Г-н Джулиън Асанж, за автентичността на изнесените от организацията Wikileaks дипломатически доклади;
  • Г-н Джон Гетс, разследващ журналист, за източникът от ЦРУ, потвърдил значението на SIMO;
  • Г-н  Васил Киров, зам.-директор на службата ОЛАФ, за данните, че СИБАНК е замесена в пране на пари от престъпна дейност на г-н Бойко Борисов;
  • Г-н Сретен Йосич, подсъдим в Сърбия, за обясненията дадени пред Белградския окръжен съд в Сърбия;
  • Г-н Томислав Марянович, защитен свидетел в Сърбия, за обясненията дадени пред Белградския окръжен съд в Сърбия;
  • Г-н Васил Костов, подсъдим в България, за обясненията дадени пред Шуменския районен съд в България;
  • Г-н Роб Уейнрайт - директор на службата Европол - за наличието на данни за престъпна дейност на премиера Борисов, получени от партньорски служби;
  • Г-н Бойко Борисов - премиер на България;

image
Вярваме, че разследването на Комисията по този конкретен случай ще хвърли светлина върху преплитането на интересите на организираната престъпност с висши политици и ще отправи политическо послание както към държавите членки, така и към държавите със статут на кандидати за членство в ЕС, че няма да бъде прикривано дори и най-малкото съмнение за съпричастие на обществени фигури към организираната престъпност, корупцията и изпирането на капитали.

Оставаме на разположение за допълнителна информация и като вносители на сигнала потвърждаваме нашата готовност да се явим на публично изслушване пред Комисията.

С уважение,

Атанас Чобанов

Петър Пенчев

Асен Йорданов
....................................................................................
P. S.: БОРИСОВ - ЧОВЕКЪТ- ДЪРЖАВА, СИРЕЧ ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ТОЙ!

imageimage
ИЗТОЧНИК:
bivol.bg/ep-antimafia-borisov.html







Гласувай:
2


Вълнообразно


1. chavdar01 - ЧАКАМЕ ОТГОВОР!
29.06.2012 08:25
НЕЗАБАВНО!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 952766
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930