Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 18:43 - Сериозните проблеми на България
Автор: alumen67 Категория: Политика   
Прочетен: 4180 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много хора смятат, че проблемите на България са си само нейни или пък, че се дължат на 45-те години социализъм. И двете твърдения не са верни и са следствие от мислене ограничено само в рамките на противопоставянето социализъм – капитализъм, като под капитализъм се разбират само западните страни. Световната картина обаче е съвсем друга!

Грешката идва от това, че се считаме или претендираме да сме развита страна, а всъщност по всички признаци клоним към страна от третия свят. За да няма недоразумения ще уточним признаците на страна от третия свят:

1. Относителна бедност и слаба икономика

2. Корупция и престъпност на почти всички нива

3. Заеми от МВФ* и С(А)Б* и наложени от тях приватизация и свободен пазар

4. Чуждестранни инвестиции (некомпенсирани)

5. Често, но не задължително страната е задлъжняла към развитите страни

     image

Тези признаци си ги имаме и ние, така че сме по- близо не до развита страна, а до страна от третия свят. Страните от третия свят са над 150 и измежду тях едва ли има 20 които са имали социализъм. Така че проблемите не идват от 45-те години социализъм, а от 20-те години „демокрация”. Третия свят е част от капиталистическата система, но по-време на социализма, а и сега, много от нас удобно го елиминират от своите разсъждения. Още повече, иска ни се да се считаме за развита страна не за друго, а защото преди 20 години бяхме много по- развита страна. Престъпността ни шокира, защото живяхме в общество практически без престъпност. Живота ни все още е по- добър от този в по-голямата част от страните от третия свят, но ние се оплакваме много повече и го преживяваме много повече, защото знаем, че можем повече именно поради
45-те години социализъм. Макар и да гледаме на запад, претенциите ни, основателни или не, са базирани именно на успехите на социализма.
Да, от такива констатации боли, но докато не погледнем истината в очите няма да мръднем и крачка напред. Истината е, че неудачния "преход" към пазарна икономика ни заби при страните от третия свят, а не солидното индустриално развитие през 45-те години социализъм. А удачността на тоя преход е до голяма степен предопределена.

    image

...На практика ония които се измъкнаха са само Чехия, Словакия, Полша, Словения и може би Унгария (всичките с географска близост до развитите страни). Останалите сме Трети свят. И тази ситуация е напълно обяснима. Капитализма поддържа едно съотношение между броя богати (страни, да речем, или брой хора като население) и броя бедни (страни). Вливането на социалистическите страни в системата на капитализма не променя това отношение, тъй като не променя правилата. Следователно от бившия социалистически лагер трябва да обеднеят такава част страни, каквото част е третия свят към развитите страни, т.е. грубо
между 2/3 и 3/4 от социалистическите страни не са имали никакви шансове още преди старта на реформата. Това е и което се наблюдава, но ние сме готови да се избием взаимно в търсенето на виновни.

Разбира се има и утежняващи ситуацията обстоятелства. Разпада на социализма се разгледа като утвърждаване на капитализма. Това има негативно, антисоциално влияние върху правилата на капиталистическата система, което води до нарастване на съотношението бедни/богати, т.е. нарастване на броя бедни спрямо броя богати. В самите бивши социалистически страни за това способства и насилствения морален упадък от преминаването от по- етична система - социализма (социализма не е диктатура!) към по- неетична - капитализма.

   image

*Международен Валутен Фонд - заблуждаващо наименование. Фонда е Банка, а "помощта" му се връща с лихви, т.е. той печели от бедните страни
включително от нас.

**Световната Банка - наименованието отново е заблуждаващо. Банката фактически е американска. Затова С(А)Б е Световна Американска Банка.
Друго такова заблуждаващо наименование е Федералния Резерв на САЩ.
Зад него се крие частна банка.

(Из "Проблемите на България", с малки изменения и съкращения)

Източник:
antipropaganda.comxa.com/bgprobl.html



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Брутният вътрешен продукт на Бъ...
23.11.2011 19:50
Брутният вътрешен продукт на България е бил 60милиарда долара - при социализма. Сега е 80млиарда лева.
цитирай
2. анонимен - ИПИ - Институт по Пазарна Икономика ...
23.11.2011 19:51
ИПИ - Институт по Пазарна Икономика и Отворено общество
12:15
imadrugpat.org/protocoli.html
цитирай
3. анонимен - en. wikipedia. org/wiki/Milto...
23.11.2011 19:53
en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman Нали искат да ни правят като Естония? това е по Милтън Фридман. Ако гласуваш за десни - значи искаш това - закриване на армията, закриване на общественото образование, и медицина, закриване на обществените услуги,железници, полиция, пенсии, социални помощи, пощи, транспорт, въвеждане на проституцията като сфера на частните услуги и туризма, легализиране на наркотиците, изобщовсичко да е частно - дори пожарна и бърза помощ. Това няма да се размине. Това е целта. Гласуваш за дясното -гласуваш за това. За утешение ще има отрицателен данък - за тези на които частната фирма им дава под 100долара на месец. Бюджета ще се намали още три пъти. Само да е 10% от БВП. Това е дясното. Стремежът на фондация Отворено Общество иСимеон Дянков, Иван Костов и всеки който се кичи че е десен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 953464
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930