Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 09:03 - Нова разработка срещу подправянето на пари
Автор: alumen67 Категория: Технологии   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
1



Квантови пари борят фалшификаторите. Физици от Германия и САЩ работят над проекта.
image

Американски и германски физици сериозно са се нахъсали да направят професията фалшификатор на пари безперспективна – учените работят над създаването на квантови пари. Дори и най-изпечените мошеници няма да могат да повторят повече от 83 на сто от квантовата информация, която ще бъде закодирана в банкнотите и банковите карти. При това за истински ще се смятат само парите с код, който е верен само на 90%. Такива изключения ще бъдат направени заради голямата чувствителност на носителите на квантовата информация – парите от ново поколение могат да загубят някоя-друга цифра от кода си заради шум или неправилно използване, обяснява германският в. „Ди Велт“.

Идеята за създаване на пари със свръхзащита съвсем не е нова и принадлежи на физика Стивън Уизнър, комуто тя е хрумнала още през 1983 г. В момента проектът обединява учени от Института за квантова оптика „Макс Планк”, Калифорнийския технологичен институт и Харвардския университет. „Според законите на квантовата физика квантовата информация не може да бъде изцяло копирана“, твърди един от авторите на разработката – Фернандо Поставски.

Изследователите с ръка на сърцето твърдят, че информацията, която ще бъде качена на парите, ще може да бъде отново възпроизведена само до 83%, а днешните корифеи на бизнеса с фалшифициране на банкноти могат да се похвалят с доста подобра успеваемост– до 95 на сто. Но новата технология има и съществен недостатък – носителите на информация, в частност квантовите ядра, се отличават с особена чувствителност – кодът може да се промени под въздействието на външни фактори, но въпросните промени ще бъдат незначителни, прогнозират заетите в проекта учени.При декодирането на информацията „разночетенията“ могат да се получат и от природата на носителя й – квантовия бит. За разлика от бита, който може да се намира в състояние на нула или единица, кубитът може да бъде в преходно състояние – между нулата и единицата. Но при промяна в състоянието на кубита пак се чете или нула или единица, а не се констатира междинното състояние.По тази причина физиците смятат за необходимо да се понижат изискванията за нивото на идентичност на новите банкноти, чиито знаци ще трябва да съответстват на оригиналния код само на 90%. Сега физиците създават план за задължителни протоколи за проверка, които ще осуетят опитите на фалшификаторите да намерят пробив в системата и да създадат копия, с които да останат в бизнеса.

В първия вариант, разработен досега информацията се предава директно на собственика на сметката и трябва да бъде потвърдена от него като последна инстанция. При втория проверяващата инстанция изпраща запитване до собственика на средствата, който самостоятелно проверява информацията. В двата случая банката издава „квантова разписка“ и я препраща на собственика.Според експертите окончателен вариант на квантовите пари ще може да бъде въведен в обращение след не по-малко от 10 години.През 2013 година сегашните банкноти на еврото ще бъдат сменени с нови. Европейската централна банка уверява, че те ще бъдат със значително по-висока степен на защита. Практиката обаче показва, че всяка купюра може да се фалшифицира. Федералното ведомство по углавните престъпления на Германия съобщи, че през 2011 г. в страната са иззети от обращение фалшиви евро на стойност 6,5 милиона. Това обаче в сравнение с общия обем на парите в обращение е нищожно малко.

Въпреки това през следващата година Европейската централна банка ще пусне в обращение купюри от нов тип с по-висока степен на защита.


image

Според кьолнския художник Ханс-Юрген Кул, който преди време направи толкова сполучливи стодоларови банкноти, че беше признат за най-добрия фалшификатор на всички времена, сегашните евробанкноти имат доста недостатъци. „Кодът на Европейската централна банка на лицевата страна е леко изпъкнал, той едва се усеща при допир. Това обаче не е проблем за добрия майстор фалшификатор”, казва експертът. Според него истинско предизвикателство за художника остават водният знак и холограмата. Според Кул професията фалшификатор на пари няма да изчезне скоро. „Мнозина изобщо не си броят парите на касата, когато им ги връщат. Касиерите също не винаги внимават, така че винаги може да се пробута някоя-друга фалшива банкнота.”

imageimage image

Източник: www.monitor.bg/article



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 953383
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930