Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2012 18:26 - САЩ и Китай: един военен кораб е достатъчен, за да спечели глобална война?
Автор: alumen67 Категория: Политика   
Прочетен: 3729 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2012 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През последните месеци станахме свидетели на нарастващото напрежение в морската зона на Южнокитайско море между Китай, от една страна, и Виетнам, Филипините и няколко други крайбрежни страни от друга. 

Китай твърди, че повечето от островите в Южнокитайско море, са под нейна територия, но другите крайбрежни държави не са готови да се съгласят с този иск. През април, между Китай и Филипините възникна остър конфликт относно риболова в спорни води. Тогава Китай разположи военни кораби за да защити риболовните си кораби, извършващи риболов в спорните води, които са застрашени да бъде арестувани от филипинския флот. Подобни инциденти се случват през март и април между Китай и Виетнам.

        
      image


Териториалните спорове са привлекли вниманието и на други важни играчи от страни извън региона, а именно САЩ и Индия, които се опитват да разширят сътрудничеството със съперниците на Китай.

Новата стратегическа опорна точка на САЩ беше обявена миналата година, когато президентът Обама разпореди засилено внимание на азиатско-тихоокеанския регион в "ребалансиране" на американската национална сигурност при планирането. Оттогава сме свидетели на няколко важни военни развития, включително и командироването на 1500 американски морски пехотинци в Австралия, и морските тренировки с Филипините в Южнокитайско море.


Сега, с какво е толкова специална Сингапур? 
Факт е, че тази малка държава е стратегически разположена на южната част на Малайския полуостров, и по този начин създава удобна крепост за контрол на стратегически важен дросел  в най-тясната част на пролива Малака.

      image

Трябва да се отбележи, че пролива Малака (най- натоварения в света пролив) е един от най-важните глобални пътни артерии за търговия, като почти 40% от световната търговия се пропуска през него. Преобладаващата част са от доставките на петрол, транспортирани в Китай, от Персийския залив и Африка. 
Представете си евентуален сблъсък между Китай с  някои от съседите му, който се превръща в открита война. В този случай, един военен кораб ще бъде напълно достатъчен, за да блокира  пролива Малака, който в най-тясната си точка не надвишава 2.8 км (1,5 морски мили). Лишени от масло, Китай няма да издържи дълго във военен сблъсък, дори и с много по-слаби съперници.

През последните години, Китай изгражда стратегия, наречена "низ от перли", състояща се в създаването на пристанище, инфраструктура и тръбопровод в крайбрежните страни от басейна на Индийския океан (а именно, Пакистан и Мианмар), което ще даде възможност да заобиколят тесния пролив Малака. 
Но, стратегията не е дала плодове, а пролива Малака остава единствената врата за стоките, влизащи в китайски води.

      image

Разполагането на американски военни кораби в Сингапур, придружени от морски пехотинци в Австралия, свободното проникване на индийските и американските военноморски сили  в Южнокитайско море- това драматично променя цялата стратегическа ситуация в региона. 
В действителност, Китай е заобиколена от своите геополитически съперници, като няма съюзници в Източна и Югоизточна Азия, с изключение на Северна Корея.

Така че, преместването на един военен кораб на САЩ в Сингапур, не трябва да се подценява. Това е само първата стъпка, и САЩ определено ще налага военното си присъствие в региона чрез създаване на постоянни станции в Югоизточна Азия.


Цялата ситуация изглежда като един въпрос без отговор, или отговорът е... да се изолира Китай!

image image  

Източник:
rickrozoff.wordpress.com/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Голем Кур
10.05.2012 18:38
че китай или еди кой си алабала българия нали е далече, у българия нали по зле не може да стане , ако българия си подложи задника на некоя страна то сигурно е там ще е погрешния кур .......
Така че - голем кур.
Свиркай си куре
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 952934
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930